The effects of teaching word roots on the long term retention of English vocabulary
Kelime kökleri öğretiminin İngilizce kelimelerin uzun dönem akılda kalıcılığı üzerine etkisi
- Tez No: 504919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Latin ve Yunan Kelime Kökleri Öğretimi, Kelimelerin Hafızada Tutulması, İngilizce Kelime Öğretimi, Teaching Latin and Greek Word Roots, Retention of Words, Teaching English Vocabulary
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Arkaplan: Kelime öğrenme deneyimi dil öğrenmenin en zaman alıcı yönü gibi görünmektedir. Öğrenciler, her şeye rağmen çoğu halde unutacakları, listeler halinde bağımsız kelimeleri ve sınav kelime listelerini ezberlemek için muazzam enerji harcamaktadır. Kelimeleri ezberlemek ve akılda tutmak için öğrencilerin benimsediği farklı öğrenme stratejileri mevcuttur. Kelimeleri parçalarına ayırmak bunlardan bir tanesi olsa da kelime kökleri ile öğrenmenin faydaları üzerine az sayıda çalışma vardır (Akarslan, 2013, Bellomo, 2005, 2009; Karlıova, 2009). Az sayıdaki bu çalışmalar Latin ve Yunan kökleriyle kelime öğretme ve öğrenmenin etkililiğini vurgular. Ancak, bu çalışmalarda bu stratejinin uzun dönem kalıcılık üzerine etkisi görülememektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı kelime köklerinin yeni öğrenilen kelimelerin uzun vadede akılda kalıcılığı ve öğrencilerin yaklaşımları üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma boyunca nitel verilerle destekli betimsel çalışılmıştır. Bir grup üniversite hazırlık öğrencisi (S=16) seçilmiştir. Öncelikle, grup ileri seviye kelimeler listesinden bilmediklerini seçmişlerdir. Çalışmada öğretmek amacıyla tamamen bilinmeyen kelimelerden yeni bir kelime listesi oluşturulmuştur. Bu listedeki hiç bir kelimeyi bilmediklerinden emin olmak için çoktan seçmeli sorular yerine onlardan kelimelerin anlamlarını yazmaları da istenmiştir. Bu yeni kelimeler, gruba kelime köklerinin yanı sıra ingilizce tanımları, türkçe eşdeğerleri ve örnek cümleler aracılığıyla öğretilmiştir. Yöntemin kısa dönem etkisini görmek için son test uygulanmıştır. Uzun vadede akılda kalıcılık miktarında fark var mı görmek için bir ay sonra aynı içerikle ikinci bir son test uygulanmıştır. Çalışmanın nirengi noktalarını artırmak için eğitmenden ve öğrencilerden günlük tutmaları istenmiştir. Onlara kelime kökleri ile öğrenim sürecini değerlendirmeleri için ayrıca açık uçlu sorular da sorulmuştur. Bunun dışında, kelimeleri testlerde nasıl hatırladıkları veya hatırlayamadıkları yüzyüze görüşmede sorulmuştur.
Özet (Çeviri)
Background: Vocabulary learning experience seems to be the most time consuming aspect of language learning. Learners exert considerable energy on words trying to memorize isolate words and sets of exam words which are, in most cases, bound to be forgotten. There are various learning strategies adopted by learners of English to memorize and retain words. Dissecting words into word parts is among these although there are few studies dwelling on the benefits of teaching word roots (Bellomo, 2005, 2009; Karlıova, 2009; Akarslan, 2013). Those few studies highlight the effectiveness of teaching and learning vocabulary through Latin and Greek roots. However, they lack any answers as to how much this strategy works in terms of retention in the long run. Aim: The aim of this study is to show the impact of teaching word roots both on learners' attitudes and the long term retention of newly learnt lexical items. Method: A quantitatively supported descriptive study was administered throughout the thesis. A group of university foundation year students (N=16) were selected in the study. The group, first, selected words they did not know from a list of advanced vocabulary items. The completely unknown words were then shortlisted to be taught in the study. In order to ensure that the students do not know the shortlisted words, they were also required to write down the meaning of these words instead of choosing from alternatives. These new lexical items were introduced to the group with word roots, as well as the English definitions, Turkish equivalents and example sentences. A post-test was administered to observe the short term effects of this method. A post-post test was applied after one month to see if there was any difference in the amount of retention of these words in the long run as well as the learners' attitudes towards the method. For triangulation, the instructor and students were asked to keep diaries. They were provided with open-ended questions to evaluate the learning process of words through word roots. They were also interviewed to see why and how they could or could not retain the words.