The effects of teaching vocabulary related to architecture through word roots strategy at higher education level
Mimarlık alanına özgü kelimelerin kelime kökü yöntemi ile yüksek öğretim düzeyinde öğretiminin etkileri
- Tez No: 628287
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime kökleri ile öğretim, özel amaçlı İngilizce kelimeleri, kelime öğrenme stratejileri, Teaching with word roots, discipline-specific English words, vocabulary learning strategies
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kelime öğrenme süreci, dil öğrenmenin en zor ve zaman alıcı tarafı olarak görülmektedir. Öğrenciler için Özel Amaçlı İngilizce (ÖAİ) kelimelerinin öğrenimini zorlaştıran faktörlerden biri de ÖAİ'de kullanılan kelimelerin sadece belli bir disiplin alana özgü olması ve genel İngilizcede nadiren kullanılmasıdır. Özel amaçlı İngilizce öğrenenlerin kelime ezberleme ve akılda tutma amacıyla kullandıkları farklı öğrenme stratejileri mevcuttur. Kelimeleri kök ve eklerine ayırmak bu stratejiler arasında olsa da, bu yöntem ÖAİ'de yeterli ilgiyi görmemiştir. Ayırca, kelime köklerinin öğretiminin faydaları üzerinde duran az sayıda çalışma vardır.Az sayıdaki bu çalışmalar, köklerle kelime öğrenmenin/öğretmenin verimliliğinin vurgulamaktadır. Ancak, bu stratejinin, ÖAİ kelimelerinin öğretimi ve bilinmeyen kelimelerin anlamına dair tahmin yürütme yeteneğine etkisi üzerinde durulmamıştır. Bu çalışmanın amacı, kelime kökleri eğitiminin bilinmeyen Özel Amaçlı İngilizce (ÖAİ) kelimelerinin anlamını doğru tahmin etmedeki ve öğrenilen kelimelerin kalıcılığındaki etkisini göstermektir. Bu çalışmadac deneysel yaklaşım benimsenmiştir. Aynı bölümde okuyan devlet üniversitesi öğrencilerinden her grupta otuz öğrenci olmak üzere iki farklı grup seçilmiştir. Çalışmanın başında, kontrol ve deney grubana kelime bilgilerini ölçmek ve grupların homojenliğini görmek için bir ön test uygulanmıştır. Hangi kelimelerin ÖAİ'ye ait olduğuna karar vermenin zor olması yüzünden, bu çalışmada kullanılan bütün testlerdeki kelimeler, 505.649 kelimelik mimarlık alanına özgü bir korpustan seçilmiştir. Ön testten sonra, hedef kelimeler deneysel gruba kelime kökleri yoluyla öğretilirken, kontrol gruba sadece sözlük kullanımı yoluyla öğretilmiş ve on hafta sonra bu yöntemin akılda kalıcılığa etkisini görmek için başka bir test uygulanmıştır. Bir hafta sonrasında ise öğrencilerin bilmedikleri ÖAİ kelimelerinin anlamını doğru tahmin etmedeki etkisini ölçmek için bir test daha uygulanmıştır. Üçgenleme amacıyla, uygulanan testlerin yanı sıra öğrencilerden günlük tutmaları da istenmiş ve ayrıca öğrencilerle görüşme de yapılmıştır. Yapılan testlerin sonuçları SPSS 23 ile analiz edilmiş ve nitel verilerin değerlendirilmesi için ise tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Yapılan testlerin sonuçları ve katılımcıların görüşmelerde sorulan sorulara verdikleri cevaplar ve günlüklerinde bu metot hakkında yazdıkları görüşleri, kelime kökü metodunun İngilizce kelimelerini öğrenmede etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The vocabulary learning process is seen as difficult and time consuming part of language learning. One of the factors that makes it difficult for students to learn English for specific purpose (ESP) words is that the words used in ESP are specific to a particular discipline and rarely used in general English. There are different learning strategies used by ESP learners for memorizing and retention of words. Although dissecting words into their roots and suffixes is among these strategies, it has not received enough attention in ESP vocabulary teaching. There are also few studies focusing on the benefits of teaching vocabulary roots. These few studies underline the efficiency of vocabulary learning/teaching with roots. However, the impact of the word root strategy on the teaching of ESP words and its ability to predict the meaning of unknown words has not been emphasized. The aim of this study is to show the effect of the word roots training on predicting the meaning of unknown ESP words correctly and the retention of these words. The experimental approach was adopted throughout the study. Two groups of students studying in the same department of a state university participated in the present study. Each group was composed of 30 students. A pre-test was applied to both control and experimental groups at the beginning of the study to see the word knowledge the homogeneity of the groups. As it is hard to decide which words are ESP words, the words in all tests applied in this study were selected from a corpus of 505,649 words related to Architecture. After the pre-test, the words were taught to the treatment group through word root training while the control group learnt these words through dictionary usage. Ten weeks later, a post-test was performed to observe the effect of this method on vocabulary retention. A week later, a delayed post-test was also conducted to measure the students' competence of predicting the meaning of the ESP words they had never seen before. For triangulation, in addition to pre-test, post-test and delayed post-test, students were asked to keep a diary and they were also interviewed. The tests' scores were analyzed via SPSS 23 and thematic analysis was used for the analysis of the qualitative data. The results of the tests applied, the answers of the participants given in the interviews and the extracts from the diaries the participants kept all showed that word root strategy is an effective and welcomed tool for learning new English words.