Bankacılık sektörünün gelişiminin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
Influence on economic growth and banking sector development: In Turkey
  1. Tez No: 505027
  2. Yazar: EMİNE GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ÜNSAL ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Maliye, Banking, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Ekonomik Büyüme, Doğrudan Yabancı Sermaye Girişleri, Development of The Banking Sector, Economic Growth, Foreign Direct Investment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Finansal sistem içerisinde önemli bir yere sahip olan bankacılık sektörünün dinamik bir sektör olması ve ekonomik büyümenin tüm ülkeler için önem arz etmesi bankaları, modern ekonomilerin vazgeçilmezi haline getirmiştir. Bankalar toplamış oldukları tasarrufları verimli yatırımlara kanalize ederek ekonomik büyümenin itici konumundadır. Bu tez çalışmasında 1960-2017 dönemlerinde Türkiye'de bankacılık sektöründeki gelişim ve doğrudan yabancı sermaye girişleri ile ekonomik büyüme arasındaki uzun dönemli ilişki ve nedensellik incelenmiştir. Çalışmada ilk olarak değişkenlerin durağanlıklarını tespit etmek amacıyla tek kırılmaya izin veren Zivot-Andrews (1992) birim kök testi, ardından ARDL yaklaşımına dayalı eşbütünleşme testi yapılmıştır. Son olarak Toda ve Yamamoto (1995) nedensellik testi yöntemi kullanılarak nedensellik testi yapılmıştır. ARDL test sonuçlarına göre hem bankacılık sektörünün hem de DYSY girişlerinin uzun dönemde ekonomik büyüme üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Toda Yamamoto test sonuçlarına göre bankacılık sektörünün gelişiminden ekonomik büyümeye doğru ve ekonomik büyümeden DYSY girişlerine doğru tek yönlü nedensellik olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The banking sector, which has a significant place in the financial system, is a dynamic sector and the economic growth is important for all countries, making the banks indispensable for modern economies. Banks are the driving force of economic growth by channeling their savings to productive investments. This thesis with development and foreign direct investment inflows in the banking sector in Turkey in the 1960-2017 period in the study of causality between economic growth and long-term relationships were examined. In the study, Zivot-Andrews (1992) unit root test, which allowed only one break to detect the stationarity of the variables, followed by the cointegration test based on the ARDL approach. Finally, Toda and Yamamoto (1995) conducted causality test using the causality test method. According to the ARDL test results, both the banking sector and the FDI inflows have a positive effect on economic growth in the long term. According to Toda Yamamoto test results, it was determined that the banking sector's one-way causality from economic growth to economic growth and economic growth to FDI inflows