İstanbul Büyükşehir Belediyesi şehir tiyatrolarının milenyum sonrası yaptığı yerli oyunlarda geleneksel Türk tiyatrosu unsurları kullanımı
The use of elements of Turkish traditional theatre made by Istanbul metropolitan city theaters domestic games after milennium
- Tez No: 505092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİP MELİH KORUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk, Geleneksel, Tiyatrosu, İBBŞT, Darülbedayi, Turks, Traditional, Theatre, IBBST, Darulbedayi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Yönetmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Türk geleneksel tiyatrosu asırlar boyunca dünya tiyatro literatürü açısından önem arz eden örnekleri ile bugünkü yaşadığımız coğrafya sınırlarında belli bir kültürün birikimiyle oluşmuş türlerden oluşan bir manzumeye verilen isimdir. En etkili örnekleri Tanzimat öncesi görülmesi ile birlikte icra edildiği zaman diliminde halk içinde kendisine büyük bir karşılık bulmuştur. Daha sonraları değişen siyasi ve felsefi ortam nedeniyle gelişim grafiğinde bir düşüş yaşamış ve en sonunda temsilleri yok denecek kadar az bir sayıya gerilemiştir. Günümüzde ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Türk geleneksel tiyatrosu günümüz tiyatrosu için önem arz eden konudur. Aynı İtalyanların“Commedia Del Arte”İspanyolların“Auto”oyunları gibi kült olmuş tiyatro türlerine sahip olan Türk geleneksel tiyatrosunun bugünkü Türk tiyatrosuna yansımaları mevcuttur. Bu yansımalar Türk geleneksel tiyatrosunun hala bir şekilde yaşadığı ya da yaşatılmaya çalışıldığının bir habercisi olabilme özelliği taşımaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları kuruluşundan itibaren batı formunda tiyatro üzerine kurulu bir tiyatro anlayışını benimsemektedir. Her ne kadar bugüne kadar geldiği zamansal yolculukta bazı dönemlerde ara ara Türk geleneksel tiyatrosu örnekleri sergilemek istese de bir bütün itibari ile batı formunda tiyatroyu benimseyerek ilerlemiştir. Bu sergilediği örneklerle dünya ülkelerine de turneler düzenlemektedir. Bu kurum içerisinde çalışan yönetmen, oyuncu olarak geleneksel dönemin sonlarına yetişmiş usta sayılabilecek kişiler tarafından Türk geleneksel tiyatrosu unsurları kullanılmaktadır. Bulunan Türk geleneksel tiyatrosuna ait unsurların İstanbul Büyükşehir Tiyatrolarının milenyum sonrası yapmış olduğu yerli oyunlarında kullanımı araştırılmıştır. Bu araştırma sonucu ortaya çıkan oyun içerisindeki Türk geleneksel tiyatrosuna ait unsurların çağdaş batı formunda sahnelemenin içindeki kullanımları tespit edilerek sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional turkish theatre is a name given to a poem, which is composed of a particular culture's accretion along with the works of art that have been of importance for centuries in terms of theatrum mundi. Having said that its first epitomes were first seen before tanzimat reform era, it was greatly appreciated by the community. Thereafter it was on the decline in regard to improvement and therefore its representations has come to a point where we can barely see a few. Today, it faces with fading away. Tradition turkish theatre is an important subject in the sense of today's theatre. Turkish theatre, epitomes of which are cult such as italy's“Commedia Del Arte”or Spain's“Auto”, reflects upon today's turkish theatre. These reflections possess a quality of being a foreshadow of how turkish theatre is kept or endeavoured to stay alive. Istanbul Metropolitan Municipality City Threatres has adopted an understanding based on the form of west since its foundation. Adopting eastern theatre as a whole it took its journey much as it would like to present traditional turkish theatre examples. It organizes tours collaboration with these very epitomes. Under this foundation, Traditional theatre elements are used by those who were raised and can be called masters at the end of this traditional period. The utilization of the elements from traditional turkish teathre, which was used by Istanbul Metropolitan Municipality City Theatres after millenium, has been studied. Following the study, the utilization of representing Traditional turkish theatre elements in a western way is hereby identified and sorted.