Kültepe metinlerine göre Miras Hukuku
Law of succession according to Kultepe texts
  1. Tez No: 505127
  2. Yazar: HÜLYA KAYA HASDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eskiçağ Miras Hukuku, Asur-Babil Miras Hukuku, Tevrat Miras Hukuku, İslâm Miras Hukuku, Law of Succession, Assyrian and Babylonian Law of Succession, Jewish Law Of Succession, Islamic Law Of Succession
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tezimizde Kültepe tabletleri ışığında Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda Asurlu ve Anadolu'nun yerli halkının miras anlayışı ve uygulamaları ele alınmıştır. Bu çalışmayı hazırlarken başlıca çivi yazılı kaynaklar, mevcut kitap bölümleri ve makalelerdeki bilgiler bir araya getirilerek bir takım değerlendirmeler yapılarak dönemin insanlarının miras anlayışları aydınlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda miras uygulamasının doğmasına sebep olan özel mülkiyet kavramı, çivi yazılı belgelerde geçen miras ile ilgili başlıca terimler, Asur Ticaret Kolonileri Çağı öncesi Sumer ve Sami kanunlarının ilgili hükümlerine dayanarak bu topluluklardaki miras anlayışı ve uygulamaları, çivi yazılı belgelere dayanarak Eski Asur Dönemi miras anlayışı ve uygulamaları, bazı Asurlu tüccar ailelerinin arşivlerinde yer alan miras içerikli dosyalar, Eski Asur Dönemi ve öncesine ait miras hukuku sistemlerinin Tevrat ve İslam miras hukuku sistemleri ile mukayesesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our dissertation, in the light of Kültepe tablets, in the age of Assyrian Trade Colonies, perception and implementation of heritage of Assyrian and Anatolian native population is tackled. During the preparation of this study, main cuneiform texts, available chapters of the book and the people of the period is tried to clarify. This study includes; the concept of private property that causes arise of the heritage implementation, the main terms that are written in cuneiform texts, the perception and implementation of the heritage that are relied on the relevant provisions in Sumerian and Sami legislation, the perception and implemantation of the heritage a part in assyrian Merchant families, comparison of the systems of the law of succession that are existed in and before Ancient Assyrian age with Lewish and Islamic ones.