Arap Baharı sürecinde toplumsal ve siyasal bir dinamik olarak kadınlar
Women as social and political dynamics in the Arab Spring process
- Tez No: 505199
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜL BERKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Tunus, Arap baharı, geçiş süreci, kadın hakları, toplumsal cinsiyet, toplumsal hareketler, Tunisia, Arab Spring, transition process, women's rights, gender, social movements
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
2011 yılında Kuzey Afrika bölgesinde bulunan Tunus'ta halk ayaklanmaları ile başlayan“Arap baharı”sürecinin işaret ettiği temel toplumsal dinamiklerden biri de kadınlardır. Kadınların“Arap baharı”sürecine etkisi, bu süreçte göstermiş oldukları dinamizm ve toplumu yönlendirici işlevleri toplumsal hareketler düzleminde incelenmesi gereken alanlardan biridir. Çeşitli toplumsal dinamikleri içerisinde barındıran bu süreçte, toplumun farklı kesimleri arasında ortaya çıkan gerilim ve uzlaşım kendisini mevcut toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın hakları konusunda da göstermektedir. Kadınların toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın hakları konusundaki demokratik taleplerinin ardından, bu sürecin kadın hakları doğrultusunda avantaja dönüştürülmesinde ortaya konan toplumsal uzlaşı sürecinin de ele alınması gerekmektedir. Bu tez, kadın hakları perspektifinden Tunus'taki kadınların durumunu, siyasi, sosyal ve ekonomik hayata katılımını ve kadın hakları konusunda yaşanan sorunları“Arap baharı”süreci dahilinde incelemeyi amaçlamaktadır. Tunus'taki bu geçiş sürecinde kadının rolüne yönelik toplumdaki mevcut tutumun incelenmesinin ardından, farklı kesimden kadınlarla ve yer yer erkeklerle yapılan röportajlarla desteklenen, özellikle farklılıkların ve benzerliklerin -gerilimler ve uzlaşmaların- açığa kavuşturulması amacı doğrultusunda bir analiz ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
In Tunisia, the first country where the“Arab Spring”process starts as popular uprisings in 2011 in the North Africa region, one of the prominent social dynamics of this process are the women. The influence of women in the Arab spring process, their dynamism and social-orienting functions in this process, are one of the priority areas that should be considered within the framework of social movements. The tension and reconciliation that arise among different parts of the society in this Arab spring process, which contains various social dynamics, also manifests itself in relation to existing gender roles and women's rights. Following the democratic demands of women on gender roles and women's rights, the process of social compromise that has been put forward in the transformation of this process into an advantage for women's rights needs to be considered. This thesis aims at examining women's position vis-à-vis women's rights issues and women's participation in the social, political and economic life from women's rights perspective within the“Arab Spring”process. Following a general overview of the attitudes prevalent in society towards women's role in Tunisian transition process, an analysis supported by interviews carried out with women and men from different segments of society, especially oriented towards clarifying differences and similarities –tensions and compromises- will be attempted.