Peyami Safa düşüncesinde medeniyet ve din
Civilization and religion in the thought of Peyami Safa
- Tez No: 505215
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Medeniyet, Din, Peyami Safa, Doğu, Batı, Medenileşme, Kültür, Civilization, Religion, Peyami Safa, Eastern-western, Civilising, Culture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma ile Medeniyet ve Din konularının Peyami Safa düşüncesinde nasıl yer aldığı ve Medeniyet ile Din arasında nasıl bir ilişki kurulduğu tespit edilip ortaya çıkarmak amaçlandı. Bu bağlamda önce genel bir değerlendirme ile Medeniyetlerin doğuşu ve dayandıkları etmenler üzerinde duruldu. Ardından Peyami Safa'nın düşünce dünyasında Medeniyet ve Din, birer olgu olarak incelendi. Daha sonra Peyami Safa'nın Doğu-Batı sentezi, İlim-Din münasebeti ve Türk İnkılabı ile ilgili fikirlerinden faydalanarak yazarın düşüncesindeki Medeniyet ve Din ilişkisi tespit edilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
By that study, how civilization and religion subjects replaced in his mind and it was aimed to find out a connection between Civilization and Religion. In this context, first of all, a general evaluation focused on the birth of the Civilization and the factors that they underlie. Then Civilization and Religion had been studied as phenomena in Peyami Safa's Thought world. And then tried to determine the connection between the Civilization and Religion of the writer's Thought by taking advantages of his ideas of the eastern-western synthesis, science-religion connection and Turkish Revolution.