Siyasal partiler ve hemşehri dernekleri- parti ve dernek yöneticileri etkileşimi: İstanbul örneği
Political parties and citizenship associations- i̇nteraction of party and association managers: Istanbul sample
  1. Tez No: 505214
  2. Yazar: SABRİ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal parti, hemşehri dernekleri, yönetişim, etkileşim, bakış açısı, Political party, citizenship associations, governance, interacting, wiewpoint
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye'de çok partili hayata geçildikten sonra ülkeyi yönetmek ve iktidar olmak amacıyla siyasi partiler kurulmuşlardır. Bununla birlikte ülkenin sanayileşmeye başlaması ve tarımda makinalaşma sonucu açığa çıkan iş gücü köyden kentlere doğru hızlı bir göç dalgasına sebep olmuş, köyden kente gelen insanlar kentte tutunabilmek için örgütlenmeleri sonucunda hemşehri dernekleri doğmuştur. Hemşehri dernekleri teoride kendilerini siyaset üstü olarak tarif etseler de pratikte siyasi partilerle ve siyasetle etkileşim içerisinde oldukları görülüyor. Bu çalışmada hemşehri dernekleri üst kurumlarıyla siyasi partilerin İstanbul patronajında il ve ilçe yöneticilerinin yerel ve genel yönetim, yönetişim açısından bakış açılarının incelenmesi ve karşılaştırmalı olarak ele alınması amaçlanmıştır. Hemşehri dernekleri ile siyasi partilerin bakış açılarının karşılaştırmalı irdelenmesi ve ortak paydada ülkenin gelişimi adına faaliyet göstermeleri demokrasinin ve siyasal katılımın gelişmesi açısından önemlidir. Zaman , maliyet ve yöneticilerin yoğun çalışma programları nedeniyle evreni oluşturan tüm birimlere erişim olanağı bulunmadığından araştırmanın örneklemi kolayda örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Sorular hazırlanırken literatür çalışması dikkate alınmıştır. Araştırma sonuçları ; yöneticilerin demografik profilleri ve yönetime bakışlarına ilişkin bulgular olmak üzere iki alt başlık şeklinde sunulmaktadır. Yönetime ilişkin bulgularda; hemşehri dernekleri ve siyasi parti yöneticilerinin yönetime bakış açıları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Aynı zamanda yöneticilerin görüşlerinin bazı demografik özelliklerine ve yöneticiliklerini yaptıkları siyasi partiye göre değişip değişmediği irdelenmiştir. Demografiye göre yapılan analizlerde özellikler her bir grupta istatistiki olarak yorumlanabilir olması açısından bazı (yönetici sayısı) 30'un üzerinde kalacak şekilde gruplandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Political parties have been established; in order to manage the country and to be in power after the multi-party allegations passed in Turkey. With the start of the industrialization of the country and due to the mechanization of agriculture, (empowered work force) has led to a rapid wawe of immigration from villages to the cities. The people who came from villages are organized to be able to stay ın the city. As a result citizenship associations have been borned. Citizen Associations describe themselves as over-politics in Theory, but pratically they are interacting with political parties and politics. In this study; examination of governance point of wiew, are intended to be compared in a comparative way. In this study, we are intending to compare and rewiew of local and general governance viewpoints of upper body of citizen-ship association and the political party district heads and board members in a comparitive way. Comparitive analysis of citizen associations and political parties perspectives, and Their activities for the development of the country in the common share, is important in terms of the development of democracy and political participation. Because of the time, cost and intensive study programs of the managers and board members, There was limited accessibility to all units that form the sample-universe. Consequently, sampling method of the research is created by using easy sampling method. As a means of data cellection, a one-way (face to face) survey (questionnaire) was conducted.While preaparing the questions, the literature study was taken in to consideration.Research results are presented under two subtitles as demographic profiles of managers (board members) and findings about their governance (management) views In governance-related fidings; both citizen ship assosications and political party board members governance viewpoints are discussed comparitively. At the same time, it is examined that if the views (opinions) of the board members (managers) can be changed because of some demographic specifications and according to their political party or not. In analyzes based on demographics, to interpret the features (specifications) statistically in each group; sample number (member number) is grouped to remain over thirty (30).