Peyami Safa'da Cumhuriyet Dönemi Türk modernleşmesi
Turkish modernization in the Republican Period in Peyami Safa
- Tez No: 881683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HIDIR ÖNÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Batılılaşma, Kültürel Değişme, Cumhuriyet Dönemi, Peyami Safa. ulacaktır, Modernization, Westernization, Cultural Change, Republican Period, Peyami Safa lacaktır
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Daha sonra doldurBu tez metninde Cumhuriyet Dönemi Türk Modernleşme süreci, 1899-1961 yılları arasında yaşamış olan Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine, Birinci Cihan Harbine, akabinde imparatorluktan yeni bir yönetim biçimi olan Cumhuriyet rejimine geçiş sürecine, Cumhuriyet Döneminde modern bir ulus devlet inşa edilmesi sürecinde yaşanan modernleşme hareketlerine, toplumsal değişim ve dönüşüme tanıklık etmiş, tanıklık etmenin ötesinde bu modernleşme sürecinin hem tek tek bireyler üzerinde hem de toplumsal yaşam üzerinde bıraktığı etkiyi derin bir tahlile tabi tutan Peyami Safa'nın perspektifi ile değerlendirilmiştir. Bu bağlamda modernite kavramı ve kavramın tarihsel gelişimi, Batı dışında kalan toplumların yaşadığı modernleşme süreci, toplumsal ve kültürel değişmeyi beraberinde getiren modernleşme hareketlerinin dönemin sosyo-kültürel yapısını nasıl ve hangi açılardan etkilediği konuları ele alınmıştır. Türk Modernleşme sürecine tanıklık etmiş bir yazar olan Peyami Safa'nın düşünceleri ışığında; Asya kıtası ile Avrupa kıtasının kesiştiği bir konumda yer alan, kültürel olarak ise doğu medeniyeti ve batı medeniyeti arasında kalan ülkemizde yaşanan modernleşme hareketleri, modernleşmenin Türk toplumu üzerinde yarattığı sosyal, kültürel, siyasi, ahlaki değişme gözler önüne serilmiş, bu yaşanan toplumsal değişimin nasıl bir kültürel zemine oturduğu anlatılmıştır. Peyami Safa, Batı'nın sahip olduğu ileri seviyedeki kültür ve medeniyeti örnek almamız gerektiğini savunurken Türk Modernleşmesinin kendine özgü bir kimlik ve karakter taşıması gerektiğinin de altını çizmiştir. Safa, coğrafi olarak da zihniyet olarak da Doğu medeniyeti ile Batı medeniyeti arasında bir yerde konumlanan Türk toplumunun modernleşmesini değerlendirirken bu iki farklı kültür ve medeniyetten birini diğerine tercih edip üstün görmemiş; bilakis ikisinin de kendi farklı iç dinamiklerinin bulunduğunu iddia etmiştir. Bu iki coğrafya arasında kalan Türk toplumunun modernleşmesi de bu iki kültürün birbirini tamamlayan parçalarından anlamlı bir sentez şeklinde olduğu müddetçe başarıya ulaşır. Yani ideal modernleşme Doğu ve Batı medeniyetlerinin anlamlı bir sentezidir. Burada önemli olan husus; Modernleşmeyi,“Doğu ve Batı medeniyetleri arasında din, dil, kültür ve zihniyet farklılıklarının çatışması olarak değil; iki medeniyetin sahip olduğu kültürün benzer ve ortak yanlarından anlamlı bir sentez oluşturabilmek”olarak ele alabilmenin elzem olduğu düşüncesini benimseyebilmektir.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurTurkish Modernization in the Republican Period in Peyami Safa In this thesis text, the Turkish Modernization process in the Republican Period is evaluated from the perspective of Peyami Safa, who witnessed the last period of the Ottoman Empire, which existed between 1899-1961, the First World War, and the subsequent transition from the empire to a new form of government, the Republic regime, the modernization movements, social change and transformation experienced in the process of building a modern nation state in the Republican Period, and beyond witnessing, he subjected the impact of this modernization process on both individuals and social life to a deep analysis. In this context, the concept of modernity and its historical development, the modernization process experienced by non-Western societies, how and from what perspectives the modernization movements that brought about social and cultural change affected the socio-cultural structure of the period were discussed. In the light of the thoughts of Peyami Safa, a writer who witnessed the Turkish Modernization process; the modernization movements experienced in our country, which is located at the intersection of the Asian and European continents and culturally between the Eastern and Western civilizations, the social, cultural, political and moral changes that modernization has created in Turkish society and the cultural ground on which this social change has occurred are discussed. While Peyami Safa argued that we should take the advanced culture and civilization of the West as an example, he also emphasized that Turkish Modernization should have its own identity and character. Safa, while evaluating the modernization of Turkish society, which is geographically and mentally located somewhere between Eastern and Western civilizations, did not prefer one of these two different cultures and civilizations to the other, and argued that both have different internal dynamics. The modernization of Turkish society, which is located between these two areas, will be successful as long as there is a meaningful synthesis of the complementary parts of these two cultures. In other words, ideal modernization is a meaningful synthesis of Eastern and Western civilizations. The important point here is to accept that it is important to consider modernization in the following context:“To create a meaningful synthesis not from the conflict of religion, language, culture and mentality differences between Eastern and Western civilizations, but from the similar and common aspects of the cultures of the two civilizations.”