Mustafa Ersen Erkal'ın Türk toplumunun temel meselelerine ilişkin fikirleri
Mustafa Ersen Erkal's ideal relationship between Turkish society's fundamental components
- Tez No: 505243
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN KIZILÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Ersen Erkal, Türk toplumu, devlet, milliyetçilik, muhafazakârlaşma, kültür, kimlik, kimlik krizi, etniklik, etnik azınlık, etnik tuzak, terör, bölgeler arası dengesizlik, küreselleşme, Avrupa Birliği ve çok kültürlülük, Mustafa Ersen Erkal, Turkish society, state, nationalism, conservatism, culture, identity, identity crisis, ethnicity, ethnic minority, ethnic trap, terrorism, regional imbalance, globalization, European Union and multiculturalism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tezin ana konusu, Türk sosyolojisinde önemli bir yeri olan ve daha çok Türk milliyetçisi kimliğiyle tanınan Mustafa Ersen Erkal'ın Türk toplumunun temel meselelerine ilişkin fikirlerini tahlil etmektir. Erkal, Türk toplumunun sorunları üzerine kafa yormuş, sorunlarımızın çözümü için çaba göstermiş bir sosyoloğumuzdur. Tezimizde, ilk olarak, Erkal'ın entelektüel portresine ve etkilendiği düşünürlere yer verilmiştir. Tezimizde, ikinci olarak, Erkal'ın metodu ele alınmış, onun metodolojik yaklaşımları incelenmiştir. Erkal'ın bütüncü yaklaşımı ve tarihi metodu benimsediği üzerinde durulmuştur. Tezimizde, üçüncü olarak, Erkal'ın Türk toplumunun ana özelliklerine ilişkin düşüncelerine yer verilmiştir. Bu çerçevede, Erkal, Türk toplumunun birlik ve beraberliğe önem verdiğini, hoşgörülü ve dayanışmacı bir toplum olduğunu, örf ve adetlerine sadık olan ve devleti önemseyen bir toplum olduğunu belirtmiştir. Tezimizde, Erkal'ın Türk toplumunun iki temel dayanağı olarak gördüğü milliyetçiliğe ve muhafazakârlığa dair görüşlerine vurgu yaptık. Erkal, milliyetçiliğin bağımsızlık ve egemenlik aşkı olduğunu, Türk milletine mensubiyet bilinci olduğunu, milliyetçi olmadan millî çıkarları korumanın zor olduğunu söylemiştir. Erkal, milliyetçiliğin Türk toplumunun çıkarlarını ön planda tutan hareket olduğunu vurgulamıştır. Erkal, muhafazakârlığı ise, ahlâkîlik ve inanç bakımından ele almış, Türk toplumunun muhafazakâr bir yapıya sahip olduğunu belirtmiştir. Tezimizde, dördüncü olarak, Erkal'ın millî kültürümüze yönelik tehditlere ilişkin fikirlerini, yani etniklik, kültürde mozaikleşme, hümanist kültür, kitle kültürü ve kimlik tartışmalarına dair görüşlerini analiz ettik. Erkal, Türk kimliğine sahip olanların misafirperver, cömert, sıcakkanlı, adaletli, vatanını seven, mazluma dost, zalime düşman ve bilime önem verdiğini belirtmiştir. Son tahlilde, Erkal, Türk toplumu açısından problem olarak etnikliği, terörü, bölgeler arası dengesizliği görmüş, Türkiye'de etnik ve etnik azınlık yaratma çabalarının olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, bu tezde, Erkal'ın Türk toplumunu zayıflatan olgular olarak gördüğü küreselleşme, Avrupa Birliği ve çok kültürlülüğe ilişkin görüşleri irdelenmiştir. Erkal, Avrupa Birliği ve küreselleşmenin Türk toplumunu parçalamak niyetinde olduğunu iddia etmiştir.
Özet (Çeviri)
The main topic of this thesis is to analyze the ideas of Mustafa Ersen Erkal, who has an important place in Turkish sociology and who is known more by his identity as Turkish nationalist, on the main issues of Turkish society. Erkal is a sociable who has been thinking about the problems of the Turkish society and has tried to solve our problems. In our thesis, firstly, Erkal's intellectual portraits and influential thinkers were included. In our thesis, secondly, the method of Erkal was discussed and its methodological approaches were examined. It is emphasized that Erkal adopts a holistic approach and historical method. In our thesis, thirdly, Erkal's thoughts on the main features of Turkish society are given. In this frame, Erkal stated that the Turkish society attaches importance to unity and solidarity, that it is a tolerant and solidarity society, it is a society that is loyal to customs and customs and cares about the state. In our thesis, we emphasized the views of Erkal on nationalism and conservatism, which he saw as the two main pillars of Turkish society. Erkal said that nationalism is independence and sovereignty is love, that the membership of the Turkish nation is conscious, it is difficult to maintain national interests without nationalism. Erkal emphasized that nationalism is the movement that holds the interests of Turkish society in the foreground. Erkal stated that conservatism is in terms of morality and faith and that Turkish society has a conservative structure. In our thesis, fourthly, we have analyzed Erkal's views on national and cultural threats, namely, ethnicity, mosaic in culture, humanist culture, mass culture, and identity discussions. Erkal stated that those who have a Turkish identity are hospitable, generous, friendly, fair, loving their homeland, friendless, cruel enemy and knowing. In the final analysis, Erkal of ethnicity as a problem in terms of Turkish society, terrorism, the region has seen international imbalance, Turkey has stated that in an effort to create ethnic and ethnic minorities. In addition, in this thesis, Erkal's views on globalization, European Union and multiculturalism which are seen as weakening phenomena of Turkish society have been examined. Erkal claimed that the European Union and globalization intend to disintegrate Turkish society.