Aksiller lenf düğümü metastazı varlığının sentinel lenf düğümündeki metastatik tümörün özellikleri ve memedeki primer tümör ile ilişkisi ?92 olgu?
Relation of axillary lymph node metastasis with the features of primary tumor in breast and sentinel lymph node metastasis ?92 cases?.
  1. Tez No: 505308
  2. Yazar: BÜLENT AKANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY CANDA, PROF. DR. MEHMET YALDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Sentinel lenf düğümü, aksiller lenf düğümü, meme kanseri, mikroanatomik yerleşim, Sentinel lymph node, axillary lymph node, breast cancer, microanatomic location
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Meme kanseri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda en sık görülen, en çok mortalite ve morbiditeye neden olan kanserdir. Cerrahi tedavi uygulamaları içerisinde aksiller lenf düğümü diseksiyonu (ALDD); evreleme, hastalığın lokal kontrolü ve adjuvan tedavi gerekip gerekmediğinin belirlenmesi açısından önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, ALDD sonrasında hastalarda lenfödem, seroma, yara enfeksiyonları, omuz hareketlerinde kısıtlılık ve kronik ağrı gibi birçok olumsuz etki ortaya çıkabilmektedir. Sentinel lenf düğümü (SLD), primer tümörün bulunduğu yerden drene olduğu düşünülen ilk lenf düğümü olarak tanımlanmaktadır. SLD pozitif olup non-sentinel lenf düğümü (NSLD) metastazı bulunmayan meme kanserli hastaların önceden belirlenebilmesi, ve primer tümör ile SLD'de bulunan ve NSLD'de metastaz görülüp görülmeyeceğini öngörebilen özelliklerin tanımlanması, bu hasta grubunu gereksiz bir cerrahi yaklaşımdan (ALDD) kurtarıp morbiditeyi önemli ölçüde azaltacağı için son derece önemlidir.Bu çalışmada, Ocak 1998-Temmuz 2008 tarihleri arasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde (DEÜTFH) meme karsinomu tanısı alan ve sentinel lenf düğümü örneklemesi yapılan, lenf düğümünde meme karsinomu metastazı saptanan 92 hastaya ait örnekler incelendi. SLD'ndeki metastatik tümörün özellikleri gruplandırıldı; metastazın anatomik yerleşimi, boyutu ve metastaz alanının lenf düğümü alanına oranı ile NSLD'nde metastaz varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (sırasıyla p = .028, p = .007 ve p = .005). Memedeki primer tümörün boyutu, histopatolojik özellikleri ve lenfovasküler invazyon varlığı ile NSLD metastazı varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi.Sonuç olarak bu çalışma, SLD'ndeki metastatik tümörün mikroanatomik yerleşimi ve boyutunun, NSLD metastazı varlığı açısından önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Invasive breast cancer is the most common carcinoma in women in developed and developing countries, that causes significant amount of mortality and morbidity. Axillary lymph node dissection (ALND) is an important surgical procedure for staging and local control of disease, and determines the requirement for adjuvant chemotherapy. Nevertheless, many side effects such as lymphedema, seroma, wound infections, limitted shoulder movements, and chronic pain can be seen after this procedure. Sentinel lymph node (SLN) is defined as the first regional lymph node that the primary tumor drains. Determining breast cancer patients who have metastasis in SLN, but do not have metastasis in non-sentinel lymph node (NSLN), and defining some reliable features of the primary tumor and SLN that can affect further NSLN metastasis is very important, since it prevents an unnecessary surgical procedure (ALND) and decreases morbidity. In this study, histologic sections of 92 patients who were diagnosed as primary breast carcinoma with sentinel lymph node (SLN) metastasis between January 1998 and July 2008 at Dokuz Eylul University Faculty of Medicine were studied. Features of the metastatic tumors in SLNs were grouped; significant statistical correlation was found between features of metastatic tumors in SLNs, such as microanatomical location, size and the ratio of metastatic tumor area to the total SLN area, and NSLN metastasis ( p = .028, p = .007 and p = .005, respectively). There was no significant statistical correlation between NSLN metastasis and features of the primary tumor, such as the tumor size and histopathological appearance, and lymphovascular invasion. In conclusion, this study demonstrates that both microanatomical location and size of the metastatic tumor in SLN are important deterministic factors for NSLN metastasis.