Senkron saptanan aksiller lenf nodu metastazında patolojik diskordans var mı?
Is there pathological discordance in metastasis of sentinel node-detected axillary lymph nodes?
- Tez No: 896286
- Danışmanlar: DR. MEHMET EMRAH BAYAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sentinel lenf nodu, histopatolojik alt tipler, memede kitle, Sentinel lymph node, histopathological subtypes, breast mass
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışma, meme kanseri olan hastalarda senkron olarak tespit edilen aksiller lenf nodu metastazında patolojik uyumsuzluğun varlığının, primer meme kanseri tedavisinin prognozu ve onkolojik tedavi seçimleri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Meme kanseri, kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türlerinden biri olup, hastalığın seyri ve tedavi yanıtı birçok faktörden etkilenmektedir. Lenf nodu metastazı, meme kanseri prognozunu belirleyen önemli bir göstergedir. Ancak, primer meme kanseri olan hastalarda metastatik lenf nodu tutulumunun histopatolojik olarak primer tümör ile uyumlu olup olmadığı ve bu uyumsuzluğun tedavi stratejileri üzerindeki etkisi yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, meme kanseri hastalarında senkron aksiller lenf nodu metastazındaki patolojik uyumsuzluğun tedavi prognozu ve onkolojik tedavi tercihleri üzerindeki potansiyel etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, prospektif kohort (kesitsel) tasarımına sahiptir. 01.02.2023 ile 01.03.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde memede kitle şikayeti ile başvuran ve cerrahi müdahale yapılan hastalara çalışmanın detayları anlatıldı ve katılmayı kabul edenlerden bilgilendirilmiş gönüllü onam formu alındı. Çalışmaya katılmayı kabul eden hastaların primer meme kanseri ve metastatik lenf nodu biyopsileri histopatolojik olarak incelenerek östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PR) ve HER2 statüleri belirlendi. Ayrıca, hastaların yaş, menstruel durumu, tümör boyutu, histolojik alt tipi, grade; primer meme tümörünün ER, PR, CERB-2 ve Ki-67 durumu; luminal alt tip, lenfovasküler invazyon varlığı, SLNB lenf nodu sayısı ve durumu incelendi. Primer meme tümörü, sentinel lenf nodu ve aksiller diseksiyon sonrası elde edilen aksiller lenf nodu histopatolojik sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya meme kanseri nedeniyle ameliyat edilen ve sentinel lenf nodu biyopsisi yapılan 50 kadın hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 56,10±10,35 idi. Neoadjuvan kemoterapi alan hasta sayısı 22 idi. Tümörlerin çoğunluğu T2 evresinde (n=31), tek odaklı (n=39) ve üst dış kadranda (n=33) yerleşimliydi. Hastaların sentinel lenf nodu biyopsisinde ER, PR ve CERB-2 pozitiflik oranları ile nihai patolojideki ER, PR ve HER-2 durumu değerlendirildi. Sonuç: Tedavi planlamasında genellikle primer meme tümörünün histopatolojik özellikleri dikkate alınmaktadır. Aksilladaki lenf nodlarının durumu ise hastalığın evresini ve prognozunu belirlemede kritik bir rol oynamaktadır. Çalışmamızda, sentinel lenf nodlarının histopatolojik özelliklerinin primer meme tümöründen farklılık gösterdiği ve bu durumun daha agresif bir seyirle ilişkili olabileceği saptanmıştır. Bu bulgular, tedavi stratejileri belirlenirken dikkate alınmalıdır. Ancak, bu konuda daha kapsamlı klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the impact of pathological discordance in axil-lary lymph node metastasis, detected synchronously in patients with breast cancer, on the prognosis of primary breast cancer treatment and the selection of oncological the-rapies. Breast cancer is one of the most common types of cancer among women, and the course of the disease and response to treatment are influenced by various factors. Lymph node metastasis is a critical indicator for determining breast cancer prognosis. However, whether the metastatic lymph node involvement in patients with primary breast cancer is histopathologically consistent with the primary tumor and the impact of this discordance on treatment strategies have not been adequately investigated. The purpose of this study is to explore the potential effects of pathological discor-dance in synchronous axillary lymph node metastasis on treatment prognosis and on-cological treatment choices in breast cancer patients. Materials and Methods: Our study follows a prospective cohort (cross-sectional) design. Between February 1, 2023, and March 1, 2024, patients who presented with a breast mass and underwent surgical intervention at Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, affiliated with the University of Health Sciences, were in-formed about the study, and written informed consent was obtained from those who agreed to participate. The primary breast cancer and metastatic lymph node biopsies of patients who consented to the study were histopathologically examined to deter-mine estrogen receptor (ER), progesterone receptor (PR), and HER-2 statuses. Addi-tionally, the patients' age, menstrual status, tumor size, histological subtype, grade, primary breast tumor ER, PR, CERB-2, and Ki-67 statuses, luminal subtype, presen-ce of lymphovascular invasion, and the number and status of SLNB lymph nodes were evaluated. The histopathological results of the primary breast tumor, sentinel lymph node, and axillary lymph node obtained after axillary dissection were compa-red. Results: The study included 50 female patients who underwent surgery for breast cancer and sentinel lymph node biopsy. The mean age of the patients was 56.10±10.35 years. A total of 22 patients received neoadjuvant chemotherapy. The majority of tumors were classified as T2 stage (n=31), single-focal (n=39), and loca-ted in the upper outer quadrant (n=33). The rates of ER, PR, and CERB-2 positivity in sentinel lymph node biopsy were evaluated in comparison with the ER, PR, and HER-2 status in the final pathology of the patients Conclusion: In treatment planning, the histopathological features of the primary bre-ast tumor are generally considered. The status of axillary lymph nodes plays a crucial role in determining the disease stage and prognosis. Our study identified that the histopathological characteristics of sentinel lymph nodes differed from the primary breast tumor, which may be associated with a more aggressive disease course. These findings should be taken into account when determining treatment strategies. However, further comprehensive clinical studies are needed in this area.