Lisans ve yüksek lisans psikoloji eğitimi alan öğrencilerin cinsel mit ve cinsiyet rolleri tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between sexual myth and gender roles attitude for pschology students at undergraduate and post graduate level
- Tez No: 505340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Cinsellik, Cinsel Mitler, Gender Roles, Sexuality, Sexual Myths
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı lisans ve yüksek lisans psikoloji eğitimi gören öğrencilerin cinsel mit düzeyleri ile cinsiyet rolleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, ilk flört yaşları, ebeveynlerinin eğitim düzeyleri, ebeveynlerinden algıladıkları tutumlar gibi değişkenlerin cinsel mit düzeyleri ile cinsiyet rolleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul ili Üsküdar İlçesinde bulunan Üsküdar Üniversitesinde psikoloji öğrenimi gören lisans ve yüksek lisans öğrenciler oluşturmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Cinsel Mit Ölçeği ile Toplumsal Cinsiyet Rolleri Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spearman Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; erkeklerin erkek cinsiyet rolü ölçeğinden aldıkları puanların kadınların erkek cinsiyet rolü ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu, öğrencilerin yaşları arttıkça cinsel mit ölçeğinden aldıkları puanların düştüğü, öğrencilerin ilk flört yaşı arttıkça öğrencilerin geleneksel cinsiyet rolü ölçeğinden aldıkları puanların da arttığı, öğrencilerin yaşamış olduğu flört sayısı arttıkça öğrencilerin cinsel mit ve geleneksel cinsiyet rolü ölçeklerinden aldıkları puanlarda düşmekte gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca; cinsel bilgi düzeylerini yeterli bulmayan öğrencilerin cinsel mit ölçeğinden aldıkları puanların cinsel bilgi düzeylerini yeterli bulan öğrencilerin cinsel mit ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu, öğrencilerin cinsel mit düzeyleri arttıkça öğrencilerin eşitlikçi cinsiyet rolü ölçeğinden aldıkları puanlarda düşmekte olduğu ve öğrencilerin cinsel mit düzeyleri arttıkça öğrencilerin geleneksel cinsiyet rolü ölçeğinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara ve alanda çalışan psikolojik danışmanlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to examine the relationship between sexual myth levels and gender roles attitude for pschology students at undergraduate and post graduate level. Besides, the effects of variables such as students' sex, age, age of first date, parental education level and parental attitudes on sexual myth levels and gender roles are examined. The population of the study is psychology students of Uskudar University in Istanbul, Uskudar. Also, according to identify demographic characteristics of students, Personal Information Form, and to evaluate variables, Sexual Myth Scale and Gender Roles Scale are applied. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H and Spearman Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that men have higher scores on male gender role scale than women , as students' age increase, their scores on sexual myth scale decrease, as students' age of first date increase, their scores on traditional sexual role scale increase, as long as students date more, their scores on sexual myth and traditional gender role scales decrease. In addition, it is seen that students who found their sexual knowledge level adequate have higher scores on sexual myth scale than who do not. Also, as students' sexual myth levels increase, their scores on egalitarian gender role scale decrease, though their scores on traditional gender role scale increase. In the discussion section at the end of the research, suggestions for researchers, psychological consultants working on this field had been proposed on research findings.