Joint lot sizing and tool management in a single CNC environment
Bilgisayar kontrollü üretim sistemlerinde kafile büyüklüğü ve kesici uç işletimi problemlerinin eniyilemesi
- Tez No: 50535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek Üretim Sistemleri, Kafile Büyüklüğü Belirlen mesi. Kesici Uç işletimi iv, Flexible Manufacturing Systems, Lot Sizing. Tool Management 111
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR KONTROLLÜ İMALAT SİSTEMLERİNDE KAFİLE BÜYÜKLÜ?Ü VE KESİCİ UÇ İŞLETİMİ PROBLEMLERİNİN ENİYİLEMESİ Siraceddin ÖNEN Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. M. Selim Aktürk Ekim. 1996 Kesici uç işletimi ile ilgili yapılmış pek çok çalışmada, kesici uç dağılımı ve üretim şartları belirlenirken kafile büyüklükleri önceden belirlenmiş sabit değerler olarak alınmışlardır. Bu çalışmada tek veya çok dönem üretim durumlarında kafile büyüklüğü ve kesici uç işletimi problemlerinin birada eniyilenmesi amaçlanmıştır. Tek dönem modelinin çözümü için önerdiğimiz yeni metodu farklı şartlar gözönünde bulundurularak üretilen bir küme problem üzerinde test ettik. Bu metot ile klasik yaklaşımda %22.5 olan olursuzluğu önlemekle kalmayıp, ortalama. %6.8 lik bir maliyet indirimi gerçekleştirdik. Çok dönem modelinin çözümü için ise beş farklı çözüm metodu önerdik. Önerdiğimiz çözüm metotlarını farklı şartlar gözönünde bulundurularak üretilmiş bir küme problem üzerinde test ettik. Önerdiğimiz çözüm metotları arasında özellikle ikincisi çözüm süresi ve ortalama maliyet indirimi gibi performans ölçütleri dikkate alındığında en iyi metot olarak göze çarpmaktadır. Bu metot ile klasik yaklaşımda en iyi sonucu veren Wagner- Whit in metoduna kıyasla %6.5'lik bir maliyet indirimi gerçekleştirdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JOINT LOT SIZING AND TOOL MANAGEMENT IN A SINGLE CNC ENVIRONMENT Siraceddin ÖNEN M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. M. Selim Aktürk October, 1996 In most of the studies on tool management, lot sizes are taken as predetermined input while deciding on tool allocations and machining parameters. In this study, we considered the integration of lot sizing and tool management problems for single and multi period cases. For the single period case, we proposed a new algorithm. By this algorithm we not only improved the overall solution by exploiting interactions, but also prevented any infeasibility that might occur for the tool management problem due to the decisions made at the lot sizing level. The computational experiments showed that in a set of randomly generated problems 22.5% of solutions found by a traditional approach were infeasible and the proposed joint approach improved the overall solution by 6.8%. For the multi period case, we proposed five new algorithms. Among these algorithms, the most promising one was the Look Ahead-LUC algorithm, which improved the overall solution on the average by 6.5% compared to the best known algorithm, Wagner- Whitin, used in traditional approach, over a set of randomly generated problems.