Bireysel dindarlığın amaç, araç ve arayış boyutlarının bulunma sıklığı (Gemerek örneği)
The frequency of means, end and quest orientation of individual religion (A case study in Gemerek)
  1. Tez No: 505388
  2. Yazar: KÜBRA KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: dindarlık, amaç dindarlığı, araç dindarlığı, arayış dindarlığı, Allport, dindarlık ölçeği
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dindarlık insanlığın varoluşundan itibaren insanın tecrübe ettiği bir olgudur. Dindarlığın boyutları ise özellikle psikoloji ve sosyoloji bilimlerinin hayatımıza girmesiyle literatürümüze girmiştir. Bu çalışmanın konusu dindarlık boyutlarının toplumumuzda bulunma sıklığıdır. Bu, Allport'un belirttiği üç dindarlık boyutu olan amaç, araç ve arayış dindarlık tiplerinin toplumumuzda ne sıklıkla görüldüğünü araştırmak için yapılmış bir çalışmadır. Çalışmamızın ilk kısmında dindarlık olgusu ve boyutları hakkında psikolog ve sosyologların görüşleri ve değerlendirmelerine yer verilmiş, sonraki bölümde ise Sivas ili Gemerek ilçesi ve yakın çevresinde olmak üzere Allport'un dindarlık ölçeği kullanılarak anket uygulama yöntemiyle yapılan araştırmanın verileri değerlendirilmiştir. Bu bağlamda bu üç dindarlık boyutu, cinsiyet, meslek grupları, yaş, gelir düzeyi, medeni durum, öğrenim durumu değişkenleri açısından 206 kişi ile yapılmış anketten elde edilen veriler SPSS programı veri sistemine işlenmiştir. Verilerin analizinde nicel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışmamızın bulgularına göre cinsiyet, yaş, eğitim durumu bazı konularda dindarlık boyutunun değişiminde birebir etkili olmuş görünmektedir. Genel anlamda değerlendirecek olursak araç dindarlığının daha ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Bunu amaç dindarlığı takip etmekte ancak özellikle son yıllarda dindarlık üzerine yapılan çalışmalar ve insanların iç dünyalarına yönelmelerindeki artış arayış boyutunda da bizim beklediğimizden nispeten daha yüksek rakamlar ortaya çıkarmış görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Religiousness is a state of affair that humankind has been experienced from the beginning. The dimensions of the religion found a place in our vocabularies especially with philosophy and social sciences. The topic of this paper is the frequency of the religion in society. Moreover, to figure out which Allport's three dimensions; end,means, tool and guest are seen mostly in the society. In the first chapter, it is given place to the views of the psychologists and sociologists in terms of religion and its dimensions. In the second chapter, it is given place to a questionnaire conducted with Allport's religion scale that held in the province of Sivas, Gemerek and surrounding villages. In this context, these three dimensions of the pietism are used with 206 people in terms of the independent factors; gender, occupational groups, age, income level, marital status, education status and the results from the questionnaire is evolvated SPSS program data system. According to the results, it can be seen that gender, age, education level are closely related on the evolution of the dimension of the religion. Generally speaking, the tool pietism is one step forward compared to the others. After that, the end religion comes. However, especially in recent years, it can be seen that the studies on the religion and the increase in people's choice to turn to their inner worlds have given higher rates in dimension of the way of searching than we expected. Key terms : Pietism, Goal pietism, Tool pietism, Way of searching pietism, Allport, Pietism scale