Gösterişçi dindarlığın psikolojik temelleri
Psychological fundamentals of pretentious piety
  1. Tez No: 567303
  2. Yazar: HALİME KAYRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Birey, Kişilik, Karakter, Dindarlık, Mahremiyet, İfşa, Teşhir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, bir giriş, iki bölümden oluşmaktadır. Girişte, araştırmanın konusu ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, amaç, önem ve yöntem üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, Din psikolojisi açısından kişilik ve karakter konusu araştırılmıştır. İkinci bölümde ise mahremiyet ifşa/gösteriş psikolojisi ve dindarlık konusu incelenmiştir. Araştırma, Din Psikolojisinin önemli konularından biri olan“Dindarlık”konusunu“Gösteriş”ve“mahremiyet”psikolojisi üzerinden incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Dindarlık, Yaratıcı ile inanan arasındaki özel bir iletişimin tezahürüdür. Bu tezahür herhangi bir çıkar gözetmeksizin Yaratıcı ile inanan arasındaki samimiyetin ifadesi olmalıdır. Ancak böyle olduğunda anlam kazanabilir. Ancak bazı bireyler, belli bir çıkar elde etme, kendini olduğundan farklı gösterme, toplumda yer edinme gibi çeşitli davranışlarla dini/dindarlığı kullanabilmektedirler. Özellikle günümüzde televizyon ve internet gibi kitle iletişim araçlarının büyülü dünyasının hızla toplumsal hayatımıza girmesiyle dinin gösteriş boyutu öne çıkabilmektedir. Bu durum da toplumda mahremiyet ve güven duygusu başta olmak üzere birçok olumlu değerlerin zedelenmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı bireysel dindarlığın boyutlarından“gösteriş”ve“mahremiyet”boyutuna dikkat çekmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The researchconsists of an introductorypart, twochapters. In the introduction, the subject of the research is discussed in detail, the purpose, importance and methodareemphasized. In the firstchapter, the subject of personality and character is researched in terms of Psychology of Religion. In the secondchapter; privacydisclosure/vanitypsychology and pietyissuesareexamined. The researchaimstoexamine the“piety”issuewhich is one of the importanttopics of the psychology of religion in terms of“vanity”and“privacy”psychology. Piety is the manifestation of a privatecommunicationbetween the Creator and the believer. Thismanifestationmust be the expression of sinceritybetween the Creator and the believerwithoutexpectinganyinterest. It can onlygainmeaning in thisway. However, somepeople can exploitreligion/pietyviavariouswayssuch as takingadvantage of it, pretendingto be different, and gaining a place in society. Especially, in thesedays, the rapidintroduction of massmedia'smagicalfacessuch as television and the Internet intooursocial life highlightsvanityaspect of religion. Thissituationcausesmanypositivevaluesto be damaged, especially the feeling of privacy and confidence in society. Hence, it triestodrawattentiontoindividualpiety's“vanity”and“privacy”dimension. KeyWords: Psychology of Religion, Individual, Personality,Character, Piety, Privacy, Disclosure, Exposition.