13 Numaralı Konya Şer'iye Sicili (1087-1088 / 1676-1677) değerlendirme ve transkripsiyon
The Numbered 13 Konya Şer'iye Sicili (1087-1088 / 1676-1677) evaluation and transcription
  1. Tez No: 505462
  2. Yazar: EMRAH AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET SAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye Sicilleri, Konya, Mahkeme, Kadı, Dava, Sheride Records, Konya, Court, Kadi, Lawsuits
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 490
Özet
Geçmişten günümüze kadar gelen yazılı belgeler, tarihin aydınlatması bakımından fazlaca önem arz etmektedir. Osmanlı Devleti tarih sahnesinden çekilirken, kültürü, sosyal, idari, ekonomik, hukukî yapıları ve şehir hayatı hakkında aydınlanmamız sağlayacak çok değerli arşiv malzemeleri bırakmıştır. Şüphesiz bu arşiv malzemeleri içerisinde kendisine özgü yapısıyla Şer'iye Sicilleri önemli bir yer tutmaktadır. İnsanların birbirleriyle her türlü münasebetlerini ortaya koyan en önemli kaynaklardan olan Şer'iye sicilleri, 472 yıllık Türk tarihinin, iktisadı, siyasi, sosyal ve hukukî yapılarını yakından ilgilendirmektedir. Bir nevi ait olduğu bölgenin bilgi bankası olan siciller içerisinde mukavele, nafaka, vekâlet, vesayet, miras davaları, tereke, fermân, berât, divan tezkeresi, mektup vb. gibi kayıt örnekleri bulundurmaktadır. Birçok belgeyi ihtiva etmesi sebebiyle; siyasi, hukuki, iktisadi, idari ve askeri yönlerden mühim deliller ortaya koyan sicillerin incelenip gün yüzüne çıkarılması gerekmektedir. Bu bağlamda biz de Konya'nın, 1087-1088 / 1676-1677 yıllarını ihtiva eden 13 Numaralı Konya şer'iye sicilini inceleyerek bu yıllar arasında Konya'nın siyasi, sosyal, ekonomik, hukukî, idarî ve kültürel yapısının belirlenmesine katkı sağlamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Written documents from the past to the present are of great importance in terms of the illumination of history. When the Ottoman state was withdrawn from the stage of history, it left valuable archive materials to enlighten us about its culture, social, administrative, economic, legal structures and urban life. Undoubtedly, in this archival material, Şer'iye Sicilleri holds an important place with its unique structure. Şer'iye Sicilleri, which is one of the most important sources that reveal all kinds of relations between people, closely concerns 472 years of Turkish history, economic, political, social and legal structures. Şer'iye Sicilleri is the knowledge bank of the region to which it belongs. it contains registration examples such as contracts, alimony, power of attorney, guardianship, inheritance cases, tereke, ferman, berat, Divan tezkeresi and letters. The Siciller contain many documents. it is therefore necessary to examine the records which reveal important evidence from political, economic, administrative and military point of view. n this context, we examined Konya's Register Number 13, which includes the years 1087-1088 / 1676-1677, and tried to contribute to determining the political, social, economic, legal, administrative and cultural structure of Konya during those years.