Fe-CuO ince filmlerinin fiziksel özelliklerinin
The analysis of the physical properties on Fe-CuO thin films
  1. Tez No: 505536
  2. Yazar: MURAT TOKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Physics and Physics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Cupper Oxide, thin films, doping, optical Properties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bakır oksit (CuO) doğrudan band aralığına sahip olağanüstü özelliklere sahip bir yarıiletkendir. Çoklu kristal yapısı birçok uygulamada yüzyıllardır kullanılmaktadır. 1.56-1.7 eV'lik doğrudan bant aralığına sahip olmasından dolayı görünür ışık bölgesinde şeffaftır ve maviden mor ötesi ışık bölgesinde de aktiftir. CuO pahalı olmayan (cam gibi) alttaş üzerinde düşük sıcaklıklarda büyütülebilir. CuO büyütmek için değişik metotlar vardır; Örneğin dönel kaplama, kimyasal buhar depolama, çözelti ile oluşturma, spray yöntemi, vakum ark depolama ve magnetron saçtırma. Elde edilen yüzey XRD ve SEM yöntemleri ile analiz edilerek film kalınlığı, kırılma indisi ve sönümleme katsayısı gibi optik özellikler tayin edildi. İnce filmin morfolojik özellikleri AFM kullanılarak analiz edildi. Bazı optik parametreler UV-Vis spektrometrik yöntemle tayin edildi. Anahtar Kelimeler : Bakır Oksit, İnce Film, Katkılama, Optik Özellikler
Özet (Çeviri)
CuO is a semiconductor which has a direct band gap and promising properties. Its polycrystalline structure has been used for hundreds of years. Because it has a 1.56-1.7 eV band gap energy, it is transparent in the range of visible light and is active from blue to ultraviolet light. CuO can be grown on inexpensive substrate, such as glass, at relatively. CuO production of chemical vapor storage, spin couting, with the creation of solution, spray technique, vacuum arc storage and magnetron sputtering such as a multi-coating method can be used. This surface will be analyzed with XRD and SEM techniques and some optical properties such as, refracting index and extinction coefficient will be determined. The thin films' morphological properties will be analyzed by AFM. Some optic parameters were determined by UV-Vis spectrometric method.