Gelişmekte olan ülkelerde rekabetçi devalüasyonun dış ticaret dengesi üzerine etkileri
In the developing countries examined the impact of competitive devaluation on the trade balance
- Tez No: 505563
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN MUSTAFA ERSUNGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Döviz kuru, Enflasyon, Devalüasyon, Genelleştirilmiş Momentler yöntemi, Foreign trade, Exchange rate, Inflation, Devaluation, Generalized Method of Moments
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dış ticareti etkileyen faktörlerin iyi bilinmesi, dış ticareti geliştirmek için uygulanacak politika ve planlama için son derece önemlidir. Dış ticareti etkileyen faktörlerden biri de hükümetlerin uyguladığı makro-ekonomik politikalardır. Dövizle ilgili uygulanan hükümet politikaları, doğrudan dış ticaret üzerinde etkili olabilmektedir. Bu bağlamda, ülkelerin dış ekonomik dengesini iyileştirmek amacıyla devalüasyon bir ekonomik uyum politikası olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada Genelleştirilmiş Momentler (Generolized Method of Moments-GMM) yöntemi kullanarak, 2000-2014 döneminde gelişmekte olan ülkelerde rekabetçi devalüasyonun dış ticaret dengesi üzerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ilk olarak enflasyonun dış ticaret üzerinde negatif ve anlamlı ilişkisi olduğundan reel döviz kuru etkisi dış ticareti kısıtlamaktadır. İkinci olarak da reel döviz kurunun katsayısı küçük olduğundan devalüasyon uygulanmasının uygun bir politika olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A good knowledge of the factors affecting foreign trade is crucial for the policy and planning to be applied to foreign trade. One of the factors affecting foreign trade is macro-economic policies implemented by governments. Government policies related to foreign exchange can directly affect foreign trade. In this context devaluation is expressed as a policy of economic cohesion in order to improve the foreign economic equilibrium of the countries. In this study, using the Generated Method of Moments (GMM) method, the effects of competitive devaluation on foreign trade balance in developing countries during 2000-2014 period were examined. According to the results obtained, firstly inflation has a negative and significant relation to foreign trade, so the real exchange rate effect restricts foreign trade. Secondly, since the coefficient of real exchange rate is small, it shows that devaluation is not a suitable policy.