Yolsuzluğun vergi gelirleri üzerindeki etkisi: Avrupa Birliği geçiş ekonomileri örneği
Impact of corruption on tax revenues: The example of European Union transition economies
  1. Tez No: 505576
  2. Yazar: CEYDA TUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ÜNSAL ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Vergi Gelirleri, Panel Veri Analizi, Corruption, Tax Revenues, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Geçmişten günümüze devletlerin kamu ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir finansman kaynağı olan vergiler sosyal, siyasal ve ekonomik bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sosyal, siyasal ve ekonomik olgular vergi gelirlerinin belirlenmesinde önemli rol oynayarak vergiler üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak belirleyici olmaktadır. Finansal gelişme, büyüme, kalkınma, ekonomik özgürlük, vergi oranı ve yolsuzluk gibi birçok ekonomik faktör vergi gelirleri üzerinde etki meydana getirmektedir. Vergi gelirlerinin belirlenmesinde önemli bir role sahip olan yolsuzluk, küreselleşen dünyanın ortak sorunu haline gelmiştir. Kavramsal olarak kamu gücünün ya da kaynaklarının özel çıkarlar amacıyla kötüye kullanılması olarak tanımlanan yolsuzluğun birçok ekonomik etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmada, Westerlund ve Edgerton (2007) eşbütünleşme testi ile Emirmahmutoğlu ve Köse (2011) nedensellik testi kullanılarak 2003-2015 döneminde 11 AB geçiş ekonomileri ülkesinde yolsuzluk ve vergi gelirleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, yolsuzluk ve vergi gelirleri arasında uzun dönemli negatif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yolsuzluk ile vergi gelirleri arasında anlamlı ve çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to present, taxes, which are a important source to supply governments public needs, confronts us a social, political and economic phenomenon. These social, political and economic phenomena, playing a key role on the determination of tax revenues, are decisive on the taxes, directly or indirectly. Many economic factors such as financial development, growth, economic freedom, tax rate and corruption create influence on tax revenues. Corruption, which plays a significant role on determination of tax revenues, has become a common problem of the globalizing world. Conceptually, described as abusing public power or sources for private benefits, corruption has many economic effects.In this study, the correlation between corruption and tax revenues in 11 EU transition economies in 2003-2015 period was analyzed using Westerlund and Edgerton (2007) cointegration test and Emirmahmutoğlu and Köse (2011) causality test. As a result of the study, it has been found that there is a long negative relationship between corruption and tax revenues. In addition, it has been identified that there is meaningful and bi-directional causality relation between corruption and tax revenues.