Yapısal değişim, hizmetler sektörü ve ekonomik büyüme
Structural change, services sector and economic growth
  1. Tez No: 505580
  2. Yazar: ÜMİT GABERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT LENGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Değişim, Clark İlişkisi, Hizmetler Sektörü, Ekonomik Büyüme, Structural Change, Clark Relationship, Services Sector, Economic Growth
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, ekonomiler zenginleştikçe hizmetler payı artar şeklindeki Clark İlişkisi 1970-2014 döneminde ampirik olarak analiz edilmiştir. İlk bölümde, böyle bir yapısal değişimin literatür taraması yer almaktadır. İkinci bölüm ise, ampirik analizdeki veri setinin nitel analizinden oluşmaktadır. Son bölümde, dünya geneli ve Türkiye için panel regresyon, VAR (Vector Autoregressive) ve etki-tepki analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerin sonucunda, Clark İlişkisinin sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de geçerli olduğu ve dolayısıyla hizmetler pay artışının her zaman gelişmişlik göstergesi olmadığı saptanmıştır. Ayrıca, dünya genelinde hizmetler payının sanayi payına oranındaki artışın kişi başı gsyh'yı negatif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan, Türkiye'de 1998 yılının ikinci çeyreğinden, 2015 yılının ikinci çeyreğini kapsayan dönemdeki analizde, hizmet alt sektörlerinin kendi içindeki yapısal değişiminin ekonomik büyüme üzerinde birikimli olarak pozitif etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we empirically analysed Clark Relationship, which defined as the share of services increases while economies get richer, in 1970-2014 period. Literature review for structural change is included in the first chapter. Second chapter contains the qualitative analysis of data set in the empirical analyses. In the last chapter, panel regression, VAR (Vector Autoregressive) and impulse-reponse analyses have been carried out for world-wide and Turkey. As a result of the analyses, it has been proven that the Clark Relationship is valid not only in the developed countries, but also in the developing countries, and therefore increasing the share of services is not always a development indicator. In addition, it's resulted that increase in services share / industry share ratio affecs the per capita GDP negatively. On the other hand, it has been determined that the structural change within the service sub-sectors has a cumulative positive effect on economic growth in Turkey for 1998Q2-2015Q2 period.