Sağlık kurumlarında toplam kalite yönetimi uygulamaları: Şırnak Devlet Hastanesi örneği
Total quality management practices in health care: The sample of Sirnak State Hospital
  1. Tez No: 505588
  2. Yazar: MEHMET ŞİRİN BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH BÖRTEÇİNE AVCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Sağlık, Sağlıkta Kalite, Quality, Total Quality Management, Health, Quality in Health
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Toplam Kalite Yönetimi'nin başlangıçta sanayi sektöründe uygulanmaya başlaması ve başarılar sonuçlar vermesiyle birlikte bu yönetim anlayışı hizmet sektöründe de uygulanmaya başlamıştır. Toplam Kalite Yönetiminin uygulanmasıyla birlikte maliyetlerde düşüş, hatalarda azalma ve kalitede yükseliş meydana gelmiştir. Verdiği hizmet gereği hataların insan sağlığını olumsuz etkilemesi hatta ölüme neden olmasından dolayı toplam kalite yönetimi sağlık sektöründe uygulanmaya başlanmış ve hızla yayılmıştır. Bu çalışmamızın amacı son yıllarda önemi her geçen gün artan bir şekilde devam eden toplam kalite uygulamalarının Şırnak devlet hastanesinde hangi düzeyde uyguladığını ve personel ve hasta memnuniyetinin ne derece gerçekleştiğini tespit ederek bunları etkileyen faktörleri belirlemektir. Çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde Şırnak Devlet Hastanesinde toplam kalite yönetimi uygulama düzeyinin memnuniyet verici bir düzeyde olmadığı ve çalışanların bu konuda yeterli bilgilendirilmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Total Quality Management's having been implemented in the industrial sector initially and in consequence of achievements of results, this management approach started to be applied in the service sector as well. With the implementation of Total Quality Management, reduce in costs, mitigation of faults and quality improvement have occured. Because of the fact that mistakes can effect negatively, even can be deadly to human health in terms of service provided, Total Quality Management has begun to be implemented in the health sector and spread rapidly. The objective of this study is to determine the extent to which total quality management, which's importance increases each passing day, are applied in Şırnak State Hospital and to determine to what extent the staff and patient satisfaction are realized and to determine the factors that affect them. It has been determined that the level of total quality management in Sirnak State Hospital is not satisfactory and the employees are not informed on this subject adequately.