Ameliyathanede çalışan anestezi doktorları ve anestezi teknikerlerinin tükenmişlik düzeyinin sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi
The relationship between sociodemographic variables and burnout observed in anesthesiologists and anesthesia technicians WHO work in operating rooms
- Tez No: 505632
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ TÜZÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Anestezi, Tükenmişlik düzeyi, Sosyodemografik, Doktor, Burnout, Maslach, Anesthesia, Anesthesiologist, Technician, Operating Room, Sociodemographic
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırmamızda ameliyathanede çalışan anestezi doktorlarının ve anestezi teknikerlerinin çalışma koşulları ve sosyodemografik değişkenler ile tükenmişlik düzeyinin ilişkisinin belirlenmesi ve sorunlara çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmaktadır. Toplam 207 çalışana Sosyodemografik Veri Formu ve Maslach Tükenmişlik Ölçeğinden oluşan iki bölümlü anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analiz SPSS 22.0 (Statistical Programme Social Sciences) paket programı ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin, alt boyut kategori sınırlarına göre duygusal tükenme alt boyutunda ortalama puanı 18,39±6,75 olarak orta düzey tükenmişlik yaşadığı, duyarsızlaşma alt boyutunda ortalama puanı 5,00±3,78 puanı olarak düşük düzey tükenmişlik yaşadığı, kişisel başarı alt boyutunda ortalama puanı 23,96±4,77 olarak düşük düzey tükenmişlik yaşadığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak sağlık çalışanlarında görülen ve önlenebilir bir sendrom olan tükenmişlik sendromunun engellenmesiyle hem çalışanların memnuniyeti artacak, hem de verilen hizmetin kalitesi artacaktır.
Özet (Çeviri)
We investigate the relationship between feelings of burnout observed in anesthesiologists and anesthesia technicians who work in operating rooms, their work conditions and sociodemographic variables, and identify mitigants to prevent it. We conducted a survey among 207 employees by using a sociodemographic data form and Maslach Burnout Inventory (MBI). Statistical analyses are conducted using SPSS 22.0 software package. Our findings reveal that, among all participants and with respect to lower boundary emotional exhaustion category, participants experience intermediate levels of emotional exhaustion with an average score of 18.39±6,75. In the lower boundary depersonalization category, participants experience low levels of depersonalization burnout with an average score of 5,00±3,78. We also find that, within the personal accomplishment lower boundary category, participants experience low levels of personal accomplistment burnout with an average score of 23,96±4,77. As a syndrome that is observed among health workers, prevention of burnout will improve employee satisfaction as well as the quality of healthcare.