Nesirlerine göre Peyami Safa'nın düşünce dünyası
Peyami Safa's world of thoughts according to his prose
  1. Tez No: 505651
  2. Yazar: BÜŞRA AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Peyami Safa, düşünce dünyası, nesir, Peyami Safa, world of thoughts, prose
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışma Cumhuriyet Dönemi'nin önemli isimlerinden biri olan Peyami Safa'nın düşünce dünyasını yansıtmayı esas alır. Çalışmanın amacı Peyami Safa'nın çeşitli gazete ve dergilerde sanat, edebiyat, roman, şiir, tenkit, dil, üslup ve Doğu-Batı sentezi üzerine yazmış olduğu yazıları sınıflandırarak bu konulardaki görüşlerine toplu bir bakış sağlamaktır. Belirtilen amaçlar doğrultusunda Peyami Safa'nın düşünce dünyasını yansıtan yazıları incelenmiş, kaynak taraması yapılarak elde edilen bilgiler tasnif ve tahlil edilmiştir. Çalışmamız Giriş, Sonuç ve Kaynakça dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş'te Peyami Safa'yla ilgili yapılmış daha önceki çalışmalar tanıtılmıştır.“Birinci Bölüm”de Sanat ve Edebiyat,“İkinci Bölüm”de Dil ve Üslup,“Üçüncü Bölüm”de ise Doğu-Batı sentezi hakkındaki görüşleri anlatılmıştır. Sonuç'ta çalışma boyunca elde edilen bulgular ortaya konmuştur. Kaynakça'da ise araştırmamıza esas aldığımız kitaplar ve çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study is based on reflecting world of thoughts of Peyami Safa who, is a significant figure of the Republican Era. The purpose of the study is to provide a collective overview of the views of Peyami Safa in various newspapers and magazines by categorizing the articles he wrote on art, literature, novel, poetry, criticism, language, style and East-West synthesis. In parallel with these and in the light of information that was collected via literature review, Safa's works were analyzed and classified. Thesis consists of three parts apart from“Introduction”,“Conclusion”and“References”. In the“Introduction”, previous studies on Peyami Safa are introduced.“First Chapter”examines his thoughts about art and literature.“Chapter Two”examines his thoughts about language and style and“Chapter Three”examines synthesis of East-West. In the“Conclusion”part, the findings obtained during the study are presented. In the“References”, books based on research and sources used during the study are shown.