Türkiye'de vergi teşviklerinin ar-ge faaliyetleri üzerindeki etkisi
Influence of tax incentives on r&d activities in Turkey
- Tez No: 505652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, Vergi Teşvikleri, B-endeksi, Ar-Ge harcaması, R&D, Tax Incentives, B Index, R&D expenditure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Küreselleşen dünyada, var olmanın temel anahtarı yenilikler ortaya koyabilmektir. Nitekim bu yeni dünyada küresel rekabet hızla artmakta ve bu durum ülkelerin varlıklarını koruyabilmeleri ve fark yaratabilmeleri açısından teknolojik gelişmelere adapte olmalarını zorunlu kılmaktadır. Bu da ancak Ar-Ge faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasıyla mümkün olacaktır. Ar-Ge faaliyetleri ya doğrudan ya da vergi teşvikler ile dolaylı olarak desteklenmektedir. Ar-Ge faaliyetlerine yönelik olarak uygulanan teşvikler ülkelerin rekabet gücünü artırmakta ve iktisadi gelişim açısından önemli etkiler oluşturmaktadır. Bu çalışma, Türkiye ve seçili diğer ülkelerde uygulanan Ar-Ge sistemlerini ve bu sistemlere yönelik olarak uygulanan vergisel politikaları incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerine yönelik olarak uygulanan vergisel teşvikler kapsamında Gelir Vergisi Kanun, Kurumlar Vergisi Kanunu, 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Kanunu değerlendirilmiştir. Ar-Ge vergi teşviklerinin savunma sanayisi, KOBİ ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki Teknokentler üzerindeki etkilerinden bahsedilmiştir. Ayrıca Ar-Ge vergi teşviklerin etkilerini Ar-Ge harcaması ve B-endeksi metodu ile ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In globalizing world, the main key to exist is to create innovation. Thus, global rivalry is rising in the new world and this occasion forces the countries to adapt technological advancements in terms of protecting their assets and making differences. This can only be possible via increasing research and development(R&D) activities. R&D activities are supported either directly or with tax incentives indirectly. Incentives applied for R&D activities have increased competitive capacity of countries and created important impacts on financial development. This study aimed to examine R&D systems applied in Turkey and selected countries and to applied tax policies oriented these systems. In accordance wıth this purpose, income tax law, corporate tax law, 4691 numbered technology development areas law and 5746 numbered R&D activities support law are analyzed as part of applied tax incentives to R&D activities in Turkey. The influence of R&D tax incentives on defense industry, SME and technocities in technology development areas has been mentioned. Also, influence of R&D tax incentives was measured with the R&D expenditure and method of b index