Aile hekimliği asistanlarının adli olgulara yaklaşım ve sorumlulukları hakkındaki farkındalıklarının belirlenmesi
Determination of the awareness of approaches and responsibilities of family practice assistants to forensic cases
- Tez No: 505662
- Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Aile Hekimliği, Forensic Medicine, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Olgu, Aile Hekimliği Asistanı, Adli Tıp Eğitimi, Forensic Case, Family Practice Assistant, Forensic Medicine Education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
AMAÇ Ülkemizde tüm hekimler adli olaylarda görev alma ve rapor düzenlemekle yükümlüdür. Aile hekimleri adli olgularla sık karşılaşan hekim grubudur. Bu çalışmanın amacı aile hekimliği asistanlarının adli olgulara yaklaşımlarını ve farkındalıklarını arttırmaktır. YÖNTEM Bu çalışma Ocak 2017–Haziran 2017 tarihleri arasında İzmir ili dâhilindeki İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan 122 aile hekimliği asistanıyla yapılmıştır. Katılımcılara adli olgulara yaklaşım ve bu konudaki yasal sorumlulukları hakkındaki bilgilerini sorgulamak amacıyla yirmi sekiz sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Soruların puanlamasında Üçlü Likert Skalası kullanılmıştır. Araştırma kesitsel analitik tiptedir. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri IBM SPSS Statistics 25 istatistik programı ile yapılmıştır. BULGULAR Çalışmamızda katılımcıların mezuniyet öncesi eğitim alma oranının %91,8, mezuniyet sonrası eğitim alma oranı %10,7 dir. Katılımcıların yeni TCK'daki adli raporlama ile ilgili değiştirilen tanım ve terimler konusundaki farkındalıkları ile ilgili iki soruya en düşük oranda (%4,9 ve %7,4) doğru cevap verdikleri görülmüştür. Kesin tanı konulamayan adli olgulara geçici rapor düzenlenmesi ile ilgili soruya en yüksek oranda doğru cevap verilmiştir (%91). Bu soruya mezuniyet öncesinde adli tıp eğitimi almış olan asistanlar istatistiksel olarak anlamlı düzeyde, daha fazla doğru cevap vermişlerdir. Yaş ortalaması daha büyük olan ve hekimlik yaptığı yıl ortalaması daha fazla olan asistanların kadın hastanın muayenesi, hekimin uygun koşullarda hasta ile yalnız kalması, sağlık kurumları dışındaki ölümlerde ölüm belgesini hangi merciinin düzenlemesi ve adli otopside hangi yetkililerin bulunması gerektiğini içeren sorulara istatistiksel olarak anlamlı düzeyde, daha fazla doğru cevap verdikleri gözlenmiştir. Sorulara verilen doğru cevaplar incelendiğinde ankete katılanların ortalama puanı 12,82 ± 3,08 şeklindedir. Bu da bize aile hekimliği asistanlarının adli tıp konularındaki bilgilerinin yetersiz olduğunu göstermiştir. SONUÇ Çalışmamızda aile hekimliği asistanlarının adli tıp ile ilgili yasal mevzuatı yeterince bilmedikleri, yenilikleri izlemedikleri, mezuniyet öncesi ve sonrası verilen eğitimin yetersiz olduğu görülmüştür. Bu nedenle mezuniyet sonrası eğitimlerin düzenli olarak verilmesi, bu eğitimlere katılımının zorunlu olması eksikliklerin tamamlanması açısından yararlı olacaktır. Mezuniyet öncesi ve sonrası verilecek eğitimlerin pratik uygulamaları da içermesinin yararlı olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
AIM In our country medical doctors are obliged to take duties and prepare reports in for7ensic cases. Family practitioners are a group of medical doctors who face forensic cases the most. The purpose of this study, determine the approaches of family practitioners to forensic cases and increase their awareness. METHODS This study was performed with 122 family practice assistant who are working in in İzmir Province, İzmir Bozyaka Training and Research Hospital, Kâtip Çelebi Univercity İzmir Atatürk Training and Research Hospital, İzmir Tepecik Training and Research Hospital in between January 2017-June 2017. To participants a questionnaire consisting of twenty-eight questions was conducted with the purpose of questioning their approach on forensic cases and their knowledge on their legal liability on this subject. Triple Likert Scale was used in scoring the questions. Research is cross-sectional analytical type. In statistical evaluation of the obtained data, IBM SPSS Statistics 25 statistics program was used. RESULTS In our study, the rate of before graduation education of participants is 91,8%, the rate of after graduation education of participants is 10,7%. It was seen that the participants have the lowest rate on giving the right answer to two questions (4,9%, 7,4%) about the awareness of the definitions and terms on the new Turkish Criminal Law on forensic reporting that has been changed. It has been given the most right answer to the question about filing temporary report on the forensic cases that cannot diagnose certainly. To this question, the assistants, who got forensic medicine training before graduation, gave the right answer more, as statistically meaningful level. The assistants, who have the higher average of age and higher average yearly working as medical doctors, have gave the more right answers to the questions about examination of female patient, medical doctors' being alone with the patient in appropriate conditions, the organization of the death certificate for deaths outside the health institutions and what authorities should be in forensic autopsy, as statistically meaningful level. When the right answers that are given to the questions examined, the average score of the participants who conducted the questionnaire is 12,82 ± 3,08. And this showed us that family practice assistants' knowledge on forensic medicine subjects is insufficient. CONCLUSION In our study, it is seen that family practice assistants do not know the relevant legal legislation adequately, do not follow innovations and the trainings before and after graduation are insufficient. For this reason, it will be helpful in completing the deficiencies that the provision of after graduate training on a regular basis and it should be mandatory to participate these trainings. We think that it will be useful to include the practical applications to the trainings before and after graduation.