Algı yönetimi perspektifinden siyasal iletişim ve lider ilişkisi: Turgut Özal dönemi analizi (1983-1989)
Political communication and leader relationship from perception management perspective: Turgut Özal period analysis (1983-1989)
- Tez No: 505792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RADİYE FUNDA KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
'Siyasal iletişim faaliyetleri kullanılarak kitlelerin algılarının yönetilmesinde siyasi liderler ne kadar etkilidir?' sorusundan yola çıkarak hazırlanmış bu tezde, liderin, siyasal iletişim sürecinde oynadığı rolü analiz etmek amaçlanmıştır ve bu analiz çerçevesi ile Turgut Özal dönemi ve seçimleri incelenmiştir. 1983-1989 yılları arasında iktidarda olan Anavatan Partisi'nin genel başkanı olan Turgut Özal, 1980 sonrası Türk siyasal hayatında etkili bir lider olması ve kitle iletişim araçlarından en iyi faydalanan ilk liderlerden olması nedeniyle siyasi lider olarak seçilmiştir. Siyasal iletişim aktörlerinden birisi olan siyasi liderin, kitlelerin algısını yönetmede en önemli aktör olduğu varsayımından yola çıkan çalışmamızda, liderin söylem ve imajının yanı sıra ülke şartlarının da seçmen algısında etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca lider odaklı bir partide liderin davranış ve söylemlerinin değişiklik göstermesiyle partinin destek görme oranında farklılık olduğu da dikkati çekmiştir. Sonuç olarak çalışma, kitlelerin algısını yönetmede siyasi liderin önemli bir siyasal iletişim aktörü olduğunu göstermiştir. Özal'ın başbakanlık dönemi boyunca incelenen seçimler ve bu seçimlerde uygulanan seçim kampanyaları göstermektedir ki, Turgut Özal, dönemin koşulları içerisinde iletişim araçlarını kullanarak seçmenin algısını yönetebilmiştir. Ancak söyleminde betimlediği Türkiye şartları ile gerçekte yaşanan problemler neticesinde farklı bir Türkiye'nin olması, algı yönetiminde sadece iletişim araçları ya da liderin başarısının sınırlı olduğunu göstermiştir. Dört bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde kısaca giriş yapılmış, ikinci bölümünde algı yönetimi kavramı irdelenerek bu kavramın siyasi boyutu ön plana çıkarılmış, üçüncü bölümde siyasal iletişim kavramına değinilmiş ve siyasi iletişim aktörlerinden birisi olan siyasi liderin önemi burada ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise vaka olarak incelenecek siyasi lider Turgut Özal'ın siyasal iletişimdeki rolü analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is an analysis of the role of the leader in the process of political communication which was prepared as an answer for question“How much are political leaders effective in a management by perception of the masses with the use of political communications?”, an analysis of period Turgut Ozal`s Leadership`s and past elections in this period. Turgut Özal was the leader of the party called“Anavatan Partisi”, who was in power between 1983-1989. He was elected as a political leader and showed himself as one of the effective leader in Turkish political life after 1980 and he is one of the first leaders who used mass media communications in the best. Our work based on supposition, that a political leader one of subjects of political communication is the biggest operating gun in a management by perception of the masses, appeared rendered influence on perception of electorate in addition to the rhetoric and on a character of leader. Also it is noted that the leader-centered party leader's behavior, rhetoric vary and the party's support rate are different. As a result, the study showed that the political leader is an important political communication actor in directing the perception of masses. The elections examined during Özal's prime ministerial period and the election campaigns applied in these elections show that Turgut Özal managed the perception of the electorate by using the means of communication within the conditions of the period. However discourse in Turkey with conditions that actually describe problems experienced in Turkey to have a different result, management has shown that only a limited perception of the media or the leader's success. The first part of this work consists of four chapters. In the first part of this work, there is just a short introduction. In the second part, the concept of perception management is examined and the political dimension of this concept is discussed. In the third part, the concept of political communication is touched on and the political leader who is one of the political communication actors is discussed here. In the fourth chapter, the role of Turgut Özal, the political leader to be examined as a case, in political communication has been analyzed.
Benzer Tezler
- Uluslararası imaj perspektifinden Türkiye Azerbaycan ilişkileri
Turkey Azerbaijan relations from the perspective of international image
ELSANA BABASHOVA
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Uluslararası İlişkilerEge ÜniversitesiHalkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BİLGEHAN GÜLTEKİN
- Çerçeveleme teorisi perspektifinden toplumsal hareketlerin analizi
Analyzing social movements from the perspective of framing theory
SABRİYE KESKİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Siyasal BilimlerKırıkkale ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GÜLSELCEN KAFKASYALI
- Yerelde sürdürülebilir kalkınma amaçlarının toplumsal cinsiyet perspektifinden incelenmesi: Çiğli Belediyesi örneği
An examination of sustainable development goals at a local level from a gender perspective: The case of Çiğli Municipality
CANSU MALATYALI
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Kamu YönetimiDokuz Eylül ÜniversitesiKadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EMİR ÖZEREN
- Yerleşik yabancıların yerel siyâsete ilişkin algı, deneyim ve görüşleri: Alanya-Milliyetçi Hareket Partisi örneği (2014-2024)
Perception, experience and opinions of foreign residents regarding local politics: Alanya-Nationalist Movement Party example (2014-2024)
MURAT KEÇİLİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Kamu YönetimiMuğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE MÜŞERREF GEZGÜÇ KAYA
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve gençlik politikaları
The Presidential Government System and youth policies
ERDAL KURT
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Siyasal BilimlerSelçuk ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ ACAR