Lise öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığı ile iletişimci biçimleri arasındaki ilişki
The relationship between smartphone addiction and communicator styles of high school students
- Tez No: 505837
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEMSEDDİN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon bağımlığı, İletişimci biçimleri, Lise öğrencileri, Smartphone addiction, Communicator styles, High school students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Akıllı telefonların kolay taşınabilir olmaları ve bu telefonlar üzerinden internet erişiminin çok basit olması, lise öğrencilerinin çevresiyle iletişimini etkilemiştir. Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığı ile iletişimci biçimleri arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın evreni, 2015-2016 öğretim yılında Çankırı il merkezinde bulunan 14 ortaöğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmada, 414'ü kız, 347'si erkek olmak üzere toplam 761 öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin akıllı telefon bağımlılığının orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin iletişimci biçimleri ölçeğinin alt boyutlarından aldıkları puanlar incelendiğinde en çok“Kesin”, en az“İletişimci İmajı”özelliklerini taşıdıkları görülmüştür. Akıllı telefon bağımlılığı ile iletişimci biçimlerinin alt boyutları olan“Arkadaş Canlısı”,“Etki Bırakan”,“Rahat”,“Tartışmacı”,“İlgili”,“Kesin”,“Dramatize Eden”,“Açık”,“Baskın”ve“İletişimci İmajı”alt boyutlarında düşük düzeyde ilişki bulunmuştur. Akıllı telefon bağımlılığı arttıkça lise öğrencilerinin iletişimci biçimlerinin alt boyutu olan“Sözsüz İletişim Kuran”özelliklerinin az da olsa azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that smartphones are easy to carry and the internet access through these phones is very simple has affected communication with high school students. The purpose of this research is to study the relationship between high school students' smartphone addiction and their communicative forms in terms of various variables. The universe of the research comprises students who are studying at 14 different high school located in the city center of Çankırı in 2015-2016 school year. Data were collected from a total of 761 students, 414 female and 347 male. As a result of the research, students' smartphone addiction was found to be moderate. When the scores of students' subscales of communicative forms of scale were examined, it was seen that they had the most“Precise”and at least“Communicator Image”characteristics. Smartphone addiction and communication subtypes of subscales,“Friendly”,“Impression Leaving”,“Relaxed”,“Contentious/Argümentative”,“Attentive”,“Precise”,“Dramatic”,“Open”,“Dominant”,“Communicator Image”sub-dimensions were found to have a low level of relationship. As the smartphone addiction increased, it has determinant that the“Animated/Expressive”, which is the sub-dimension of the communicator styles of the high school students, reduced at least.