Çocukluk çağında kuruyemiş duyarlılıklarının demografik, klinik ve labaratuvar özellikleri
Demographic, clinical and laboratory findings in peanut and tree nut sensivities of childhood
- Tez No: 505922
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR BOSTANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: badem, besin alerjisi, ceviz, çocuk, fındık, tolerans, yer fıstığı, children, food allergy, peanut, tree nuts, tolerance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Besin alerjileri içinde incelenmekte olan kuru yemişler Türkiye'de sık tüketilmektedir. Bu çalışmada kuru yemiş alerjilerinde demografik, klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: 2013 ve 2017 yılları arasında Çocuk İmmünoloji ve Alerji polikliniğinde değerlendirilerek deri testinde kuru yemişlerle duyarlılık saptanan 96 hastanın dosya bilgilerine ulaşıldı. Hastaların demografik ve klinik bilgilerinin yanısıra Deri prik testi, tam kan sayımı, total immünoglobulin E ve özgül immünoglobulin E değerleri kaydedildi Veriler SPSS (version 20.0) paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Hastaların 92'sinde kuru yemişler ile klinik öykü mevcuttu. Tolerans durumları 13 hastada provakasyon testi sonucuna, diğer hastalardan besini sorun olmadan tüketebilme durumuna göre değerlendirildi. Cinsiyetler arasında fark saptanmadı. Kuru yemişler ile semptomların başlama yaşı ortanca 6 ay (IR:2-15) saptandı. Atopik hastalıklardan en sık atopik dermatit (%60) görüldü, diğerleri sırasıyla astım/bronşiolit (%20), ürtiker/anjiyoödem (%16), rinokonjonktivit (%6) ve ilaç alerjisi (%3) idi. Kuru yemiş duyarlılıkları fındık (%53), ceviz (%40), yer fıstığı (%31) badem (%20), antep fıstığı (%20), kaju (%9), birer hastada da ay çekirdeği ve leblebi olarak görüldü. Kuru yemiş duyarlılığına eşlik eden diğer besin duyarlılıklarında en sık yumurta (%52), ardından sırasıyla inek sütü (%33), buğday (%9) ve soya (%7) saptandı. 11 hastada (%11) inhaler alerjen duyarlılığı görüldü. 9 hastada (%9) anafilaksi mevcuttu ve en sık fındık (7 hasta) ile geliştiği gözlendi. Yüksek eozinofil sayısı ve D vitamini profilaksisi alma öyküsü daha az tolerans gelişimi ile ilişkili bulundu. Sonuç: Kuru yemişler tekli ve çoklu duyarlılıklar şeklinde görülebilir. Duyarlılık saptanan hastalarda zaman içerisinde tolerans gelişebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Peanut and tree nuts (such as hazelnut, walnut, cashew, pistachio) are consumed very often in Turkey. These foods usually are studied in food allergy subject. In this study, evaluation of demographic, clinical and laboratory findings in peanut and tree nut allergies was aimed. Patients and Methods: Between 2013 and 2017, the information of 96 patients who were assessed retrospectively in the Child Immunology and Allergy Clinic and whose sensitivity was determined by skin prick test to peanut and tree nuts was reached. Demographic and clinical information of patients as well as skin prick test, whole blood count, total immunoglobulin E and specific immunoglobulin E values were recorded. Data was analyzed by SPSS (version 20.0) package program. Results: 92 of the patients had clinical history with peanut and tree nuts. Tolerance situation is evaluated according to provocation test in 13 patients or according to history of consumption with or without any symptoms. There was no difference between genders. The onset of symptoms with peanut and tree nuts was median 6 months (IR: 2-15). The most common atopic disease was atopic dermatitis (60%), the others were asthma / bronchiolitis (20%), urticaria / angioedema (16%), rhino conjunctivitis (6%) and drug allergy (3%) respectively. peanut and tree nuts were observed as hazelnut (53%), walnut (40%), peanut (31%) almond (20%), pistachio (20%), cashew (9%) and lunar kernel and chickpea in each patient. Egg (52%), followed by cow milk (33%), wheat (9%) and soy (7%) were the most common other food sensitivities accompanying peanut or tree nuts sensitivities. In 11 patients (11%), inhaler allergen sensitization was observed. Anaphylaxis was present in 9 patients (9%) and the most frequent development was with hazelnuts (7 patients). The number of high eosinophil count and the history of taking vitamin D prophylaxis were associated with less tolerance. Conclusions: peanut and tree nut allergies may be seen as single or multi-food allergies between each other and other food allergens. Some patients can develop tolerance over time.