Primer ve Sekonder immün yetmezliği olan hastalarda Cytomegalovirus enfeksiyonunda kantitatif CMV-PCR testi sonuçlarının diagnostik ve prognostik önemi
Diagnostic and prognostic value of quantitative CMV-PCR testing in Cytomegalovirus infections in patients with primary and secondary immunodeficiency
  1. Tez No: 505927
  2. Yazar: NURANA ABDULLAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLNUR TOKUÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CMV-PCR testi, primer ve sekonder immün yetmezlik, immün yetersizlik, çocuklar, CMV uç organ hastalığı, CMV-PCR analysis, primary and secondary immunedeficiency, immunedeficient, children, CMV end-organ disease
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Sitomegalovirüs enfeksiyonları primer ve sekonder immün yetersizliği olan çocuk hastalarda primer enfeksiyon veya latent enfeksiyonun alevlenmesi şeklinde gelişebilir. Subklinik enfeksiyondan, ağır seyirli uç oran tutulumlarına kadar geniş spektrumda klinik tablolara yol açabilir. Biz bu çalışmada primer ve sekonder immün yetersizliği olan çocuk hastalarda CMV-PCR testinin tanısal ve izlemsel önemini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda primer ve sekonder immün yetmezlik tanısı olan çocuk hastaların verileri retrospektif olarak 2 grupta incelendi: vaka (n=28), kontrol (n=28). Her iki gruptan CMV-PCR, lökosit, lenfosit, nötrofil değerleri bakıldı ve karşılaştırıldı. Bulgular: CMV hastalığı düşünülen çocuklarda CMV kopya sayısının, CMV hastalığı düşünülmeyen hastalara göre yüksek olduğunu, tanı anında CMV-PCR değeri ortalamasının 13,124 kopya/mL, kontrol grubundaysa 262 kopya/mL olduğunu saptadık. CMV hastalığını tahmin etmede CMV DNA kopyasının optimal sınır (cut off) değerini plazmada 289 kopya/mL olduğunu, bu sınır değer ile testin hastalığı öngörmede duyarlılığının %75, özgüllüğünün %68 olduğunu, viral yükü >958 kopya/mL olan tüm hastalarda CMV hastalığı geliştiğini saptadık. CMV hastalığı olanların tamamında remisyon anındaki CMV-PCR değerinin tedavi öncesi değerlere göre düştüğünü, CMV uç organ tutulumu olan grupta CMV viremisi olan gruba göre tanı anındaki lenfosit değerlerinin anlamlı düşük olduğunu, CMV hastalığı olanlarda tedavi başlangıcından sonra CMV-PCR'ın negatifleşmesi için geçen sürenin ortalama 4,4 ay olduğunu ve en erken negatifleşmenin 4 gün içinde olduğu belirledik. Sonuç ve Tartışma: CMV-PCR yönteminin, primer ve sekonder immün yetersizliği olan çocuklarda CMV uç organ tutulumunu, hastalığın antiviral tedaviye yanıtını değerlendirmede şu an için ulaşılabilirlik ve çalışmalar arası sonuçları karşılaştırmada elverişli bir yöntem olduğu kanaatindeyiz. Daha geniş hasta katılımlı ve prospektif bir çalışma ile hastalığın tanısı ve tedaviye yanıtın izlemi, tedavi kesme kararında kullanılabilecek optimal bir sınır değerin daha yüksek özgüllük ve duyarlılıkla belirlenebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Cytomegalovirus infections can occur as primary infection or reactivation of latent infection in children with primary and secondary immunodeficiencies. It can lead to a broad spectrum of clinical syndromes from subclinical infections to severe end-organ involvement. In this study, we aimed to determine the diagnostic and prognostic value of CMV-PCR in pediatric patients with primary and secondary immunodeficiencies. Materials and Methods: Data were retrospectively analyzed in pediatric patients with primary and secondary immunodeficiency in 2 groups: case (n = 28), control (n = 28). CMV-PCR, leukocyte, lymphocyte, and neutrophil values were compared and compared in both groups. Results: We found that the CMV copy number was higher in the CMV disease-treated children than in the non-CMV-treated patients, at the time of diagnosis. The mean CMV PCR value was 13,124 copies/mL in CMV disease group and 262 copies/mL in the control group. The estimated cut-off value of the CMV DNA copy was 289 copies/mL in the plasma for CMV disease (sensitivity 75%, specificity 68%). We determined that all patients with CMV viral load above >958 copies/mL developed CMV disease. CMV-PCR values in patients in remission period of CMV disease were lower compared top re-treatment viral load values. We determined that the lymphocyte count at the time of diagnosis were significantly lower than those in the group with CMV end organ involvement compared to CMV viremia. We determined that the mean duration of the CMV clearence for patients with CMV disease was 4,4 months after initiation of treatment and the earliest negative result was determined within 4 days. Conclusions: We conclude that CMV-PCR is a convenient method for diagnosis of CMV end organ involvement in children with primary or secondary immunodeficiency in terms of accessibility and for evaluating response to antiviral treatment. We believe that a prospective study with a larger study group can determine the optimal cut-off value of CMV-PCR testing, which can be used in treatment decision-making and monitorization of response to treatment.