Yozgatlı Hüznî ve Fuzûlî gazellerinin karşılaştırılması
Comparison of Yozgatli Huznî and Fuzûlî ghazals
  1. Tez No: 506062
  2. Yazar: MUHAMMED BURAK METİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzûlî, Yozgatlı Hüznî, Mukayese, Muhteva, Fuzûlî, Yozgatli Hüznî, Comparison, Contents
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Klasik Türk edebiyatı, şiirin ön planda olduğu, anlam ve söyleyişin bir araya gelmesiyle mükemmelin arandığı bir anlayışa sahiptir. Bu anlayış çerçevesinde yetişen ve XVI. yy'a damga vuran Fuzûlî ve artık divan edebiyatının son dönemi sayılabilecek XX. yy'ın son şâirlerinden olan Yozgatlı Hüznî'nin şiirleri, iki dönemin de şiir anlayışını tespit etmek açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; iki dönemin de şiir anlayışının tespit edilmesine yardımcı olmak, ayrıca bu iki şâirin şiirlerinin karşılaştırılmaları ile de şâirlerin kendilerine has edebi kişiliklerini ortaya koymaktır. Bunun yanı sıra aradan geçen üç asıra rağmen iki şâirin ortak yanlarını tespit etmektir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde şâirlerin hayatları ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde iki şâirin Türkçe divanlarının mukayesesi yapılmıştır. Bu bölümde; nazım şekillerinin kıyası, vezin ve kafiye kıyası, özellikle de gazellerin kıyası yapılmıştır. Bunun yanı sıra iki şâirin de kullandığı ortak redifler tespit edilmiş ve benzerlikler incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise şâirlerin divanlarında bulunan gazellerin muhtevaları detaylıca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish literature has an understanding that excellence is sought by bringing together the meaning of the poem, the meaning of the poem and the saying. This understanding grows in the framework of XVI. Fuzûlî that marked the yy and now can be counted as the last period of Divan Literature XX. The poems of Yozgatlı Hüznî, one of the last poets of the yy, are important in terms of determining poetry understanding in both periods. The purpose of this study is; to help determine the understanding of poetry in both periods, and to compare the poetry of these two poets with the literary personality of the poets themselves. In addition to that, it is to identify the common points of the two poets in spite of the three previous occasions. In the first part of the three-part work, information about the lives and works of poets are given. In the second episode two poets made comparisons of Turkish divans. In this chapter; verses of verse and rhyme, especially of gazelles. In addition, common redifings used by two poets have been identified and similarities examined. In the third and last chapter, the contents of the gazettes in the Divan of the poets are examined in detail.