Yozgatlı Hüznî Dîvânı gazeller bölümü incelemesi [bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük]
Lyrics dictionary by collected Poems Of Hüznî From Yozgat concordance and functional dictionary
- Tez No: 618893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüznî, Hüznî Dîvânı, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Hüznî, Collected Poems of Hüznî, Concordance, Functional Dictionary
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 834
Özet
Yozgatlı Hüznî Dîvânı Gazeller Bölümü İncelemesi [Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük] adlı çalışmanın amacı, günümüzde klasik Türk şiirinin şekil, anlam ve beslendiği kültürel mirasa uzak kalınması nedeniyle bu eserlerin anlaşılması ve yorumlanmasında ortaya çıkan birtakım zorlukları ortadan kaldırıp bu eserlerin daha geniş kitlelerce okunup anlaşılabilmesini sağlamaktır. Söz konusu çalışmayı oluştururken; Dîvân'ın söz varlığını tespit etmek, şâirin üslubu ve edebî kimliği hakkında bilgiler elde etmek, gazellerin anlamlarına hâkim olmak ve bu bilgilerle ilgili sistematik verilere sahip olmak amaçlanmıştır. Metinlerin kolayca sistemleştirilerek anlaşılabilmesini sağlayan Tebdiz Projesi -Türk Edebiyatı Metinleri Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlüğü- üzerinden hazırlanan çalışmada; Yozgatlı Hüznî Dîvânı'nda yer alan gazellerdeki sözcük ve terkiplerin bağlamsal anlamları belirtilerek metnin kapsamlı bir dökümü yapılmıştır. Ayrıca sözcüklerin sözlüklerde yer almayan anlamları da tespit edilmiştir. Yedi bölümden oluşan çalışmamızda birinci bölüm Dîvân'ın şâiri Yozgatlı Hüznî'nin hayatı ve edebî kişiliği, ikinci bölüm dil ve üslup özellikleri, üçüncü bölüm meşhur şahsiyetler, dördüncü bölüm kelimelerin anlam açısından değerlendirilmesi, beşinci bölüm dînî ve tasavvufî kavramlar, altıncı bölüm şekil incelemesi, yedinci bölüm ise tespitler ve yazım önerileridir. Çalışmanın asıl kısmı olan sözlük bölümünde de, metinde yer alan tüm sözcükler bağlamdaki yerleri ve işlevleriyle alfabetik olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, named Lyrics Dictionary by Collected Poems of Hüznî from Yozgat (Concordance and Functional Dictionary), is to ensure these Works to be read and understood by wider crowd of people by annihilating some difficulties which arises in understanding and paraphrasing these Works in consequence of becaming distanced to shape, sense and cultural heritage, it is fed from. Composing the study, being talked about, it is aimed to determine the verbal existance of collected poems to get information about the tone and literal identity of poet, to know about the meanings of lyrics and to have systematic data about these knowledge. In the study which is prepared on the basis of TEBDİZ Project – Turkish Literatute Texts and Functional Dictionary which provides the texts to be understood by systematizing easily, it is indicated the contextual meaning of the wordsand composites in lyrics which is located in Collected Poems of Hüznî from Yozgat and the text is explanationed extensively. It is also detected the words meanings which dont take part in dictionaries. This study was composing of seven parts. In first part explains the life and literary personality of the Hüznî. The second part explains the language and stylistic features; the third part explains famous figures, fourth part about the evaluation of words in terms of meaning, fifth part explains the religious concepts, sixth part about the shape analysis. Seventh and last part for the determinations and suggestions of spelling. The main part of this study which is called dictionary, all the words which in this text, listed in locational, functional and alphabetical order.