Glukomannan (propol) katkılı yoğurt üretimi
- Tez No: 50610
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Glukomannan, stabilizator, yoğurt, Glucomannan, stabilizer, yoghurt
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET GLUKOMANNAN (PROPOL) KATKILI YO?URT ÜRETİMİ ADIYAMAN, Tuğba Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜ Mart 1996, 57 sayfa Bu araştırmada, değişik oranlarda ( % 0.2, % 0.4 ve % 0.6 ) Glukomaıuıan (Propol) ilave edilmiş sütlerden üretilen yoğurtların; fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri ve bu özelliklerin 14 gün süresince, + 4°C 'deki değişimleri araştırılmıştır. Farklı oranlarda Propol ilavesi, yoğurdun inkübasyon süresini etkilemiş olup, ilave edilen Propol miktarı arttıkça, inkübasyon süresinde de belirgin artışlar olmuştur. Konsistens değerleri; ilave edilen Propol miktarlarındaki artışla olumsuz yönde etkilenmiş, serum ayrılma miktarında ise Propol'ün yüksek su tutma kapasitesine bağlı olarak olumlu yönde etkiler görülmüştür. Propol ilavesinin yoğurdun pH değerleri üzerine önemli bir etki göstermediği belirlenirken, titrasyon asitliği değerleri ise Propol oranlarına bağlı olarak farklılıklar göstermiştir. Yoğurtların toplam kurumadde içeriklerinde, Propol ilavesindeki artışlara paralel olarak yükselmeler olmuştur. Özellikle Propol'ün % 0.4 ve daha fazla miktarlarda ilavesinin kurumadde değerlerinde belirgin artışlara neden olduğu saptanmıştır. Duyusal değerlendirmeler sonucunda da, Propol ilavesinin yoğurtların karakteristik aroma ve tadını maskelediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT YOGHURT PRODUCTION WITH GLUCOMANNAN ( PROPOL ) ADIYAMAN, Tuğba MSc in Food Eng. Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜ March 1996, 57 pages In this thesis, some properties of yoghurt produced from milk with different levels of Glucomannan (Propol) ( %0.2, %0.4 and % 0.6 ) and variations of these properties during 14 days of storage at + 4°C have been studied. Addition of different amounts of Propol effected the incubation time of yoghurt. Incubation period was significantly increased by the increased levels of Propol. While consistency was negatively influenced by the increase of Propol level, positive effects have been observed in whey seperation due to high water holding capacity of Propol. Propol addition had no significant effect on pH values of yoghurt, while titratable acidity values of yoghurt have shown differences due to the amount of Propol. Total dry matter contents of yoghurts increased as the amount of Propol added to yoghurt increased. Especially, addition of Propol at the level of % 0.4 or more increased the dry matter contents of yoghurts intensively. According to the results of the sensory evaluations, it has been determined that addition of Propol masked the characteristic aroma and flavour of yoghurts.