Konya Kadınhanı Beykavağı Mahallesi Sulama Kooperatifi'nde suyun sürdürebilir yönetilmesi ve üreticilere etkisi
The effects on farmers and the sustainable management of water in Konya Kadinhani Beykavagi District Irrigation Cooperative
- Tez No: 506144
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama kooperatifi, sürdürülebilirlik, Irrigation, irrigation cooperative, sustainability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bulunduğumuz 21. yüzyılın en büyük sorunlarının başında, küresel su kıtlığı tehlikesi gelmektedir. Küresel ısınma ve kuraklık, dünyamıza zarar verirken, en önemli yaşamsal kaynak olan su varlıklarımızı korumak zorundayız. Suyun tükenebilir olması, sürdürülebilirliğini zorunlu kılmaktadır. Bu yüzden suyun planlı kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada, Konya-Kadınhanı ilçesi Beykavağı Mahallesi Sulama Kooperatifi sulama alanındaki su ve toprakların sulama açısından özellikleri incelenmiş, kooperatifin suyun sürdürülebilir yönetilmesine ve üreticilere etkisi, çiftçilerin işletme sorunları, uyguladığı sulama yöntemleri anketlerle belirlenerek bilimsel yönden çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; sulama suyu ABD tuzluluk laboratuvarı grafik sistemine göre C2S1 sınıfında yer almakta, topraklar ise tın sınıfına girmektedir. Ankete katılan çiftçilerin sulama suyu kalitesini bilmedikleri ve toprak analizi yaptırmadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca %59'u toprağın faydalı su kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, %77 'si sulama ücretini normal, %45'i küresel ısınma ve kuraklık haberlerinin suya karşı davranışlarını ara sıra etkilediğini ifade etmişlerdir. Çalışma sonucunda araştırma alanında su verimliliğinin artırılması ve ürün artışı için kooperatifte Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümü mezunu bir mühendisin çalıştırılması tavsiye edilebilir. Kooperatifin çiftçiler için gerekli olan tarımsal alet, makine, gübre ve ilaç vb. ihtiyaçlarını karşılamaya çalışması bölgenin kalkınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca kooperatiften yararlanan çiftçilere tarımsal sulama konusunda, uygun eğitim ve yayım sistemi ile danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
TThe threat of lack of water is among the biggest proplems of this 21. Century . While Global warming and drought are damaging to our world, we must protect the water stock. Which is the most important basis resource of worlds. The water is a exhaustible resources that force us to think of sustainibility of water. Thus we must use water resources planful. In this research, the irrigation area features as soil and water of Konya Kadınhanı Beykavağı Street Water Cooperative were investigated. The impact of sustainable management of water and farmers, were the management problems of farmers and irrigation methods, which are applied by farmers, are determined by questionnaires and solutions were offered scientifically. According the result of research; irrigation water is among the grade of C2S1, but soil is among the grade of tın. İt is determined that the farmers, who fill in questionnaire, is not aware of quality of irrigation and they don't analyze soil test. Moreover; 59 percent of them don't have enough information about beneficial capacity of water, 77 percent of them find normal the price of irrigation, 45 percent of them sometimes express that global warming and drought news affect sometimes their behaviour agaist water. At the end of the research it is advisable to employ an expert engineer to increase water efficiency and abundance of crop. İf Cooperative try to supply the farmers for necessary agricultural equipment, machinery, fertilizer, and pesticides v.s., it will be helpful for development of area. Also, it is understood that the farmers who benefit from Cooperative, need training and publishing with consultancy service that Works efficiently about irrigation.