Üniversite öğrencilerinin erken dönem uyumsuz şemalarının ölüm kaygılarını yordaması
Early maladaptive schemas of predicting death anxiety of the universty students
  1. Tez No: 506184
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KESİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm Kaygısı, Maruz Kalma, Acı Çekme, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Death Anxiety, Exposure, Pain, Early Maladaptive Schemas
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde erken dönem uyumsuz şemaların ölüm kaygısına etkisi incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim döneminde Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde öğrenim gören 208 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların kişisel bilgilerini edinmek için“Kişisel Bilgi Formu”, erken dönem uyumsuz şemaların belirlenmesi için“Young Şema Ölçeği-Kısa Form 3 (YŞÖ-KF3)”, ölüm kaygısının ölçülmesi için“Türkçe Ölüm Kaygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışma ilişkisel tarama modelindedir. Erken dönem uyumsuz şemaların ölüm kaygısı ile ilişkisini saptamak amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı Tekniği kullanılmıştır. Ayrıca erken dönem uyumsuz şemaların ölüm kaygısını yordayıp yordamadığını tespit etmek amacıyla da regresyon analizinin stepwise tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; ölüm kaygısının ölümün belirsizliği alt boyutunun erken dönem uyumsuz şemaların dayanıksızlık, karamsarlık, başarısızlık, sosyal izolasyon/güvensizlik, duyguları bastırma, onay arayıcılık, iç içe geçme/bağımlılık, kendini feda, terk edilme, cezalandırılma ve kusurluluk alt boyutları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ölüm kaygısının maruz kalma alt boyutu ile erken dönem uyumsuz şemaların dayanıksızlık, karamsarlık, onay arayıcılık, ayrıcalıklılık/yetersiz özdenetim, kendini feda, terk edilme ve cezalandırılma alt boyutları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ölüm kaygısının acı çekme alt boyutu ile erken dönem uyumsuz şemaların karamsarlık, sosyal izolasyon/güvensizlik, duyguları bastırma, iç içe geçme bağımlılık, ayrıcalıklılık/yetersiz özdenetim, terk edilme ve cezalandırılma alt boyutları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Dayanıksızlık ve onay arayıcılık alt boyutlarının pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar dahilinde ayrıntılı olarak tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of early maladaptive schemas on death anxiety of universty students is investigated. The participants of the research include 208 students who are educated in Necmettin Erbakan University 2016- 2017 academic year. To obtain personal information of the participants“Personal Information Form”, for determining early maladaptive schemas“Young Schema Scale- Questionnaire Short Form 3”for death anxiety“Turkish Death Anxiety Scale”is used. This study is type of relational search. In order to detect relation between early maladaptive schemas and death anxiety, Pearson Product- Moment Correlation Coefficient Technique is used. Also, to detect whether early maladaptive schemas predict death anxiety, stepwise technique of regression analysis is implemented. According to the results of this study, it's found that there is significant positive small scale relation between the sub-dimension of the death ambiguity of the death anxiety and the early maladaptive schemas' vulnerability, pessimism, failure, social isolation, emotional inhibition, approval seeking, enmeshment, self-sacrifices, abondanment, punitiveness, defectiveness sub-dimensions. There is significant positive small scale relation between sub-dimension of exposure of death anxiety and the early maladaptive schemas' vulnerability, pessimism, insufficient, self- control, self-sacrifices, abondanment, punitiveness sub-dimensions. Also there is significant positive small scale relation between sub-dimension of pain of death anxiety and the early maladaptive schemas' pessimism, social isolation, emotional inhibition, enmeshment, insufficient self-control, abondanment, punitiveness sub-dimensions; significant medium scale positive relation between sub-dimensions of vulnerability, approval seeking. It's been given detailed arguments and suggestions with respect to obtained results.