Mine Söğüt'ün romanlarında postmodern unsurlar
The postmodern elements in Mine Söğüt's novels
  1. Tez No: 506198
  2. Yazar: BİLAL KAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR CAN DİLBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mine Söğüt, metinlerarasılık, oyun, postmodern edebiyat, üstkurmaca, Mine Söğüt, intertextuality, game, postmodern literature, supersetting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Son dönem Türk edebiyatında farklı üslubu, masalsı anlatımı ve ironik diliyle kendine bir yer edinen Mine Söğüt'ün romanlarında postmodern unsurları tespit etmek tezin amacını oluşturmaktadır. Çalışmada ilk olarak yazarın romanlarının daha rahat anlaşılması adına modernizmin sınırları ve tanımı yapılmıştır. Ardından postmodernizmin oluşumu, tavrı ve modernizmden farklı yanları tespit edilmiştir. Bu tespitler ve tanımlamalar başta dünya olmak üzere Türkiye'yi de içine alan birçok düşünür, sanatçı ve akademisyenin fikirlerini içerir. Postmodernizmin sınırları konusunda farklı birçok yol, fikir ve yaklaşım olsa da Söğüt'ün eserleri modernizme karşı çıkan postmodernizm tanımıyla değerlendirilir. Modernizmin aklı, deneyi ve tek gerçeği savunan birçok“büyük anlatı”oluşturmuş tavrına karşılık postmodernizm“ne olsa gider”mantığıyla her şeyi aynı değere indirgeyen bir bakış oluşturur. Bu anlayışta birçok farklı düşünce yan yana gelebildiği gibi tek gerçek yerine birçok doğru kabul görür. Postmodern edebiyat kapsamında postmodernizmin doğurduğu özelliklere uygun olarak düşünür ve sanatçıların hemfikir oldukları çoğulculuk, oyun, üstkurmaca, metinlerarasılık, ironi, postfeminizm gibi unsurlar belirlenmiştir. Bu belirlenen kavramlar sanatçının eserlerinden alıntılar yapılarak ve otoritelerin tanımlarıyla desteklenerek geliştirilir. Mine Söğüt'ün tüm romanlarında postmodern edebiyatın ana unsurları tespit edilmiştir. Bu unsurlar titiz bir metin inceleme yöntemiyle farklı okumalar yapılarak incelenmiştir. Sanatçının Batı ve Türk edebiyatının zengin kaynaklarını metinlerarasılık ve üstkurmaca unsurlarıyla birleştirerek okuru merkeze alan, eğlendirici bir oyun alanı kurduğu metinleri bu bağlamda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to identify the postmodern elements in the novels of Mine Söğüt, who had a place in the late period of Turkish literature with different style, fairy tale and ironic language. Firstly, in the study, modernization boundaries and definitions were made to understand the author's novels better. Later, different sides of postmodernism formation, attitude and modernism were identified. These definitions and determinations contain ideas of many thinkers, artists and academics including Turkey. Söğüt's works are evaluated with the definition of postmodernism as opposed to modernism even though there are many differents ways and approaches to the limits of postmodernism. Moderrnism creates a view that reduces everything to the same value with the attitude of postmodernism“goes whatever”in response to the attitude that has created many“big narratives”which defend intelligence, experiment and the only truth. In this understanding many different ideas can come side by side and also many truths are accepted instead of the one truth. Thinkers and elements such as pluralism, play, supremacy, intertextuality, irony, postfeminism are agreed by artists in accordance with the features that postmodernism has created with in postmodern literature. The main elements of postmodernism have been identified in Mine Söğüt's all novels. These elements have been examined with different readings through a rigorous text review method. The texts in which the artist combines the rich sources of Western and Turkish literature with the elements of intertextuality and supersetting also centering the reader with establishng a funny playground have been evaluated in this context.