Fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma farkındalıklarının belirlenmesi
Determination of sustainable development awareness of science teacher candidates
- Tez No: 506261
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Kalkınma ve Eğitim, Öğretmen Adayları, Sustainable Development, Sustainable Development and Education, Prospective Teachers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören öğretmen adaylarının Sürdürülebilir Kalkınma konusuna ilişkin farkındalıklarını belirlemektir. Çalışma Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde eğitim veren 11 Devlet Üniversitesinin Eğitim Fakültelerinde Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalında 4. sınıf düzeyinde öğrenim gören 642 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen 'Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen 'Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği' 5'li likert tipinde hazırlanmış olup, 37 madde içermektedir. Çalışmada fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma farkındalıkları, onların cinsiyetleri, anne ve baba öğrenim durumu, aile aylık gelir miktarı ve öğrenim gördükleri üniversitelerin düzeyleri açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışma da fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma konusuna ilişkin mevcut bilgilerinin kaynakları araştırılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler AMOS 19 ve SPSS 15 paket programına aktarılarak gerekli analizler yapılmıştır. Çalışma verilerinin analizi sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma genel farkındalık ve boyutlara ilişkin farkındalık puanları, öğretmen adaylarının cinsiyetleri, anne öğrenim durumu, baba öğrenim durumu, aile aylık gelir miktarı açısından incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma genel farkındak ve boyutlara ilişkin farkındalık puanları, öğrenim gördükleri üniversite düzeyi açısından incelendiğinde, toplumsal boyutta öğretmen adaylarının farkındalık puanları ile üniversite düzeyleri arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma konusuna ilişkin bilgilerinin kaynağı sorulduğunda; öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu sürdürülebilir kalkınma konusuna ilişkin mevcut bilgilerini yaşadıkları çevreden edindiklerini belirtirken, az miktarda öğretmen adayı sürdürülebilir kalkınma konusuna ilişkin mevcut bilgilerinin kaynağı olarak sivil toplum kuruluşlarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the awareness of prospective teachers receiving education in the department of Science Education Teaching in relation to the sustainable development. The study was carried out with 642 prospective teachers studying at the department of Science Education as 4th grade students in eleven state universities in Turkish Republic. In this research, 'Sustainable Development Awareness Scale' was used as data gathering tool. The scale developed by the researcher is in the five point likert form and it includes 37 items. In the study, the sustainable development awareness of the prospective science education teachers were assessed in terms of variables which are gender, parental educational status, family monthly income, and the level of the universities where they studied. In addition, the source of the current sustainable development knowledge was also investigated. The collected data has been analyzed and assessed by using AMOS 19 and SPSS 15 package programs. As a result of the study, no statistically significant correlation was observed in the awareness of sustainable development of the prospective teachers related to their gender, parental education status, and monthly household income. A significant difference was observed between the candidates' awareness scores and their level of education in the universities. When teacher candidates were asked to provide information on the source of their knowledge in sustainable development; the vast majority indicated that they had obtained their current knowledge through their social environment. The remaining few said that the source of their knowledge was the civil society organizations.