Anadolu'da hıristiyanlığın yayılma süreci (İlk IV yüzyıl)
Spreading of the Christianity in Anatolia (First iv century)
- Tez No: 506301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ZAKİR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Erken Hıristiyanlık, Anadolu, Anadolu Hıristiyanlık Tarihi, Kilise Tarihi, Pavlus, Christianity, Early Christianity, Anatolia, Anatolia Christianity History, Church History, Paul the Apostle
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı Hıristiyanlığın aşağı yukarı günümüz Anadolu coğrafyası sınırları içerisindeki yayılış süreci hakkında bilgi vermektir. Çalışma“Erken Dönem Anadolu Hıristiyanlık Tarihi”konulu bir çatı oluşturma çabası içerisinde dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın sınırları çizilmiştir. İlk bölümde konuya altyapı oluşturması için Hıristiyanlığın Anadolu'da yayılışına kadar geçen süreçte Anadolu'daki dinler hakkında genel bir çerçeve çizilmiş ve yakın dönemdeki politik yapı hakkında da bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde Hıristiyanlığın doğuşu, Anadolu'ya girişi ve daha çok kültürel sınırlarla çizdiğimiz bölgelerdeki başta Pavlus'un misyon yolculuklarıyla yayılışı; üçüncü bölümde yayılma döneminde politik gücün tutumu ile ilk dönem Anadolu merkezli heretik gruplar ele alınmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise baskı döneminden özgürlük dönemine geçiş, kurumsallaşan kilise ile dönemin temel doktrin konusundaki tartışmaları ele alınırken sonuç kısmında değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to provide information about the spreading process of Christianity in the borders of Anatolia. The study consists of four parts in an effort to form a framework on“Early Christian History of Anatolia”. In the introduction, the boundaries of the study were drawn. In the first chapter, a general framework was drawn about the religions in Anatolia until the spread of Christianity in Anatolia in order to establish the infrastructure for the subject and information about the political structure in the recent period was also presented. In the second chapter, the birth of Christianity, its entry into Anatolia, and more in the regions we have drawn with cultural boundaries, especially the spread of Paul the Apostle' mission journeys, were handled. In the third chapter, the attitude of political power during the period of spread and the first period Anatolian centered heretical groups were discussed. The fourth and last chapter includes the transition from the oppression period to the liberation period, the institutionalized church and the debates on the basic doctrine of the period; in the conclusion, the evaluations were included.