İngilizce öğretmenlerinin öz yeterlik düzeylerinin kullandıkları dil öğretim yöntemini yordayıcılığı
The predictability of the self efficacies of elt teachers for the language teaching methods they employ
- Tez No: 506397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi bağlamında öz yeterlik, dil öğretim yöntemi, doğrulayıcı faktör analizi, yapısal eşitlik modeli, ELT Context Specific Self Efficacy, Language Teaching Method, Confirmatory Factor Analysis, Structural Equation Modelling
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi bağlamında öz yeterlik düzeylerinin, kullandıkları dil öğretim yöntemini yordayıcılığının incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada incelenen değişkenler arasında neden sonuç ilişkisi olduğu düşünüldüğü için nedensel desen kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni olarak İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi bağlamında öz yeterlikleri, bağımlı değişkeni olarak ise İngilizce öğretmenlerinin kullandıkları dil öğretim yöntemi ele alınmıştır. Araştırma evrenini, 2016-2017 ve 2017-2018 Eğitim-Öğretim yıllarında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan İngilizce öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırma kapsamında veriler, Akbari ve Tavassoli (2014) tarafından geliştirilen İngilizce Öğretimi Bağlamında Öz Yeterlik Ölçeği ile Eslami ve Fatahi (2008) tarafından geliştirilen Dil Öğretim Yöntemi Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde Bağımsız Gruplar t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Analizi ve Yol Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma neticesinde, İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi bağlamında öz yeterlik düzeyleri yüksek olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan öğretmenler kendilerini en çok Değerlendirme ve Materyal Seçiminde Yeterlik alt ölçeğinde yeterli görmektedir. Ayrıca İngilizce öğretmenleri, Dil Bilgisi Temelli Öğretime göre İletişim Temelli Öğretimi daha çok kullanmaktadır. Araştırmada, İngilizce öğretimi bağlamında öz yeterlik düzeyleri ile kullanılan dil öğretim yöntemleri arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmada elde edilen en önemli bulgu ise İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi bağlamında öz yeterliklerinin, kullandıkları dil öğretim yönteminin bir yordayıcısı olmasıdır. Sonuç ve Öneriler: İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi bağlamında öz yeterlik düzeylerinin düşük olması, Dil Bilgisi Temelli Öğretimi; yüksek olması ise İletişim Temelli Öğretimi tercih etmelerine neden olmaktadır. Bu sebeple, İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi bağlamında öz yeterlik düzeylerinin artmasını sağlayacak çalışmaların, öğretmenlerin İletişim Temelli Öğretimi daha fazla tercih etmelerini sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the predictability of the self-efficacies of ELT teachers for the language teaching methods they employ. Method: In this study, causal research design was used since it is believed that there is a cause and effect relationship between the variables of the study. ELT context specific self-efficacies of the English language teachers are regarded as the independent variable while the language teaching methods that the English language teachers employ are regarded as the dependent variable of this study. The study population consists of the English language teachers working in the ministerial schools in 2016-2017 and 2017-2018 academic years. The data were gathered through ELT Context Specific Self-Efficacy Scale developed by Akbari and Tavassoli (2014) and The Language Teaching Method Scale developed by Eslami and Fatahi (2008). In the analyses of the gathered data, Independent Group t-test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), The Pearson Product Moment Correlation and Path Analysis were employed. Results: The results indicate that ELT context specific self-efficacies of the English language teachers are high and the teachers participating the study regard themselves most efficacious in Evaluation and Material Selection sub-scale. It is found out that English language teachers employ Communication Oriented Teaching more than Grammar Oriented Teaching. Results also indicate that there are significant correlations between ELT context specific self-efficacies of the English language teachers and the language teaching methods they employ. The most important result of the study is that ELT context specific self-efficacies of the English language teachers predict the language teaching methods they employ. Conclusion and Suggestions: In the light of the results of the study, it can be concluded that low ELT context specific self-efficacy causes English language teachers to employ Grammar Oriented Teaching while high ELT context specific self-efficacy causes them to employ Communication Oriented Teaching. Therefore, the practices to improve ELT context specific self-efficacies of the English language teachers can assure more employment of Communication Oriented Teaching by the English language teachers.