Zâhid el-Kevserî'nin 'el-İmtâ '' adlı eserinde yer alan 'Müsnedü Ebî Hanîfe li'l-Hasen b. Ziyâd'daki 60 hadîs-i şerîfin tahrîci ve değerlendirilmesi
The assessment and takhrij of the 60 hadiths in 'Müsned-ü Ebî Hanîfe li'l Hasen b. Ziyâd' involved in the 'el-Imtâ'' of Zâhid el Kewserî
- Tez No: 506402
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hasen b. Ziyâd, el-İmtâ, el-Kevserî, İbn Devâlîbî, Müsned, hadis, tahrîc, Hasen b. Ziyâd, el-İmtâ, el-Kevserî, İbn Devâlîbî, Musned, hadith, tahrîj
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu çalışmada öncelikli amaç olarak Zâhidü'l-Kevserî'nin el-İmtâ' adlı kitabında İbn Devâlîbî'den rivayet ettiği Hasen b. Ziyâd'ın Müsned'inde yer alan 60 ahkâm hadîsinin tahric ve değerlendirilmesi yapılacaktır. Hasen b. Ziyâd, Hanefî mezhebinin beşinci büyük imamıdır. Ebû Hanîfe'den rivayet ettiği bu hadisler ahkâm hadisleridir. Dolayısıyla fıkıhta otorite olmuş bu kişilerin rivayet ettiği bu ahkâm hadislerinin Kütüb-i Sitte başta olmak üzere diğer kaynaklarda ne şekilde geçtiklerini tesbit etmek, varsa farklılıkları belirtmek ve değerlendirmelerini yapmak temel amaçlarımızdandır. Bu amaç doğrultusunda birinci bölümde konuya giriş ekseninde Hasen b. Ziyâd, Zâhidü'l-Kevserî ve İbn Devâlîbî'nin hayatları, eserleri, talebeleri, hocaları ve ilmî kişiliklerine dair kısa bilgiler yer alacaktır. İkinci bölümde ise tez konumuzu oluşturan Hasen b. Ziyâd'ın Müsned'inde yer alan bu ahkâm hadîslerinin tahrîci ve değerlendirilmesi yapılacaktır. Bu hadislerin tercüme ve izahları verilerek her bir hadîsin kaynak ve bulguların elverdiği ölçüde tahrîc ve değerlendirilmesi yapılacaktır. İlgili hadîsin hangi kaynaklarda ne şekilde geçtiği araştırılacak, sened zincirlerinde yer alan râviler de teker teker ricâl ve tabakât kitaplarından faydalanılarak tetkik edilecektir. Sonuç ve değerlendirme bölümünde ise tüm bu araştırmalar ve elde edilen bulgular neticesinde hadis ve râvilerin sıhhatine dair genel bir değerlendirme yapılacaktır. Tahrîcini yaptığımız bu ahkâm hadisleri de fıkıh konularına göre kategorize edilecek ve bütün bu çalışmaların sonucu verilecektir.
Özet (Çeviri)
The primary of this study is to examine the influence of this study will be assessment and takhrij of the 60 judicial hadiths in“Müsned-ü Ebî Hanîfe li'l Hasen b. Ziyâd”involved in the“el İmtâ'”of Zâhid el Kewserî from İbn Dewâlîbî. Hasen b. Ziyad is the fifth great Imam of Hanafi sect. These hadiths were narrated from Abu Hanif are also judicial hadiths. Therefore, it is also of great importance that these hadiths narrated by those who became authority in the fiqh are brought to light. In line with this aim, in the first part, some informations about Hasen b. Ziyad, Zahid al-Kawsari and Ibn Dewâlîbî's lives, works, scholars, students and their scholarly personality will be given. In the second part, sixty judicial hadiths, which is the Ma'în topic and also forms the title of the thesis, in the Musned by Hasen b. Ziyad will be assessment and takhrij. These 60 judicial hadiths are given interpretations and explanations to the extent that the sources and findings are available under each hadith. The sources of the related hadith will be investigated, and the Râvîes in the sened chains will be examined one by one using the ricâl and tabakât books. In result and assessment section, a general evaluation of the hadith and the well, being of the Râvies will be made on teh basis of all these researches and findings. The judicial hadiths, which were assessmented and tahrij, will be categorized according to fiqh subjects and a general summary of all these works will be given.