Muhammed Zâhid El-Kevseri'nin hayatı, eserleri ve kelâmî görüşleri
Muhammed zâhid El-Kevseri's life, his books and teological ideas
  1. Tez No: 205341
  2. Yazar: OSMAN VERİM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Sıfatlar, İnsanın fiilleri, İradehürriyeti
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMuhammed Zâhid el-Kevseri'nin Hayatı, Eserleri ve Kelâmû GörüşleriOsman VERİMDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTemel İslâm Bilimleri Anabilim DalıMuhammed Zâhid el-Kevserû, Kafkasya'dan göç edip gelen birailedendir. 1879'da Düzce'nin Hasan Efendi Köyü'nde doğduğunda kendisiniilmû ve dinû ağırlığı olan bir ortamda buldu. İptidaiye ve Rüştiyeyi Düzce'deokuduktan sonra yüksek öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Dönemin ünlüâlimlerinden de özel dersler ve icazetler aldı. Fatih Camii'nde müderrislikyaptı, Daru'ş-Şafaka'da Arapça dersleri verdi. Pek çok talebe yetiştirdi. Resmigörev aldığı günden itibaren hep İttihat ve Terakki ile karşı karşıya geldi ve1922'de Mısır'a göç etmek zorunda kaldı. İlmû çalışmalarının çoğunu Mısır'dayaptı. 1951'de vefat etti.Kevserû, Allah'ın sıfatları, özellikle haberû sıfatlar üzerinde önemledurur. Ona göre, Yed (el), vech (yüz), istivâ gibi sıfatların kelime anlamlarınınAllah Teâlâ için kullanılması doğru değildir. Bunların te'vil edilmesi gereklidir.Diğer konularda olduğu gibi, Allah'ın kelâm sıfatı ve Kur'an'ınyaratılmış olup olmadığı konusunda da Ehl-i Sünnet'in görüşünü savunur.Kevserû'ye göre, insanların bir takım ihtiyarû (kendi tercih ve seçimlerinedayalı) fiilleri vardır ve bunlarla sevap kazanırlar veya ceza görürler. Allah'ınezelû bilgisinin veya iradesinin, insanın gelecekte yapacağı fiillerini kapsaması,insanın bir fiili yapmak istemesine, seçimde bulunmasına aykırı ve engeldeğildir.Fiil her ne kadar Allah'ın kudretiyle yaratılsa da insan, kendi iradesinetabi olan gücünü o fiile sarf etmedikçe Allah o fiili yaratmaz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Thesis of MasterMuhammed Zâhid el-Kevseri?s Life, His Books and Teological IdeasOsman VERİMDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment Of Fundamental Islamic SciencesMuhammed Zâhid el-Kevseri is from a family that had immigrated fromKafkasya. He was born in Düzce?s village called Hasan Efendi and whilegrowing up found himself in a scientific and religious environment. Afterfinishing his elementary and junior high school in Düzce, he completed hishigher education in İstanbul. He got private lessons and authorization fromknown scholars of that period. He worked as an aducator in Fatih masque,gave Arabic lessons in Darü?ş-Şafak. He educated a great number of students.Ever since the day he was given formal duty he often encountered Union andCommittee then he had to immigrate to Egypt in 1922. He had done most of hisscientific studies in Egypt. He died in 1951.Kevseri emphasizes the attributes of God especially on the message. It isnot right to use such words as yed (hand), vech (face), being equal whenrefering to God. These have to be explained.Like in other subjects, he defends the point of view of Ehl-i Sünnet in thematter of God?s message and the creation of Kur-an.According to Kevseri, people have chosen certain acts and with thesebehaviours either they gain good deeds org et punishment. God?s eternalknowledge and will is not against to what a human being?s actions would be orwhat the person choses to do.However much the action of individuals are created by God?s power, aslong as a human being choses not to make efforts to participate in those actionsGod would not create them.Key Worlds: 1) Muhammed Zâhid el-Kevserû 2) God 3) Attributes4)Actions of human being 5) Freedom of will