Toprak kaynaklı önemli bitki patojenlerine kalsiyum siyanamidin in vitro etkinlikleri üzerinde araştırmalar
- Tez No: 50645
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum siyanamid, Toprak kaynaklı patojenik funguslar, kültürel önlemler, Calcium cyanamide, soilborne pathogenic fungi, cultural measures
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Ill ÖZET TOPRAK KAYNAKLI ÖNEMLİ BİTKİ PATOJENLERİNE KALSİYUM SİYANAMİDİN IN VITRO ETKİNLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR BUANO?LU Meltem Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Mehmet YILDIZ Eylül 1996, 74 sayfa Bu çalışma 1996 yılında E.Ü. Zirat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde yürütülmüştür. Çalışmada kalsiyum siyanamidin bazı önemli toprak kökenli fungusların koloni gelişimleri, sklerot çimlenmeleri ve sporulasyonlan üzerine etkileri in vitro'da araştırılmıştır. Ayrıca kavunlarda Macrophomina phaseoli na' nm oluşturduğu hastalık üzerine, kalsiyum siyanamidin etkisi saksı koşulla rında incelenmiştir. Araştırmalardan elde edilen sonuçlar aşağıda verilmiştir. - Denemeye alınan 13 fungusun koloni gelişimi kalsiyum siyanamidden farklı derecelerde etkilenmiştir. Kalsiyum siyanamidden en fazla Sclerotium rolfsii etkilenmiş, onu sırasıyla Macrophomina phaseolina, Rhizoctonia solanı ve Sclerotinia sclerotiorum izlemiştir. Denemeye alınan diğer fungusların koloni gelişimlerinde önemli bir engellenme saptanmamıştır. Colletotrichum cocco- cfes'de ise, kalsiyum siyanamidin tüm dozlarında kontrolün üzerinde bir koloni gelişimi gerçekleşmiştir. - Kalsiyum siyanamid, denenen üç fungusun da sklerotlarının çimlenmesini önemli ölçüde engellemiştir. En yüksek etkilenme Sclerotinia minor sklerotla- rında olmuştur. Onu Sclerotium rolfsii we Sclerotinia sclerotiorum izlemiştir. - Fusarium oxysporum f.sp. melonis, F.o.tsp.niveum, F.o.lsp.cucumerinum ve F.o.f.sp./ycopers/c/nin sporulasyonu üzerine kalsiyum siyanamid belirgin bir etki göstermemiştir. - Macrophomina phaseolina' da in vitro'da saptanan etki, in vivo'ya yansıma mıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT STUDIES ON THE EFFECTS OF CALCIUM CYANAMIDE ON IMPORTANT SOILBORNE FUNGI BUANO?LU Meltem Msc in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Mehmet YILDIZ September 1996, 74 pages This research was carried out in Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection, in 1996. In this study, the effects of calcium cyanamide on colonial growth, sclerotial germination and sporulation of some important soilborne fungi were tested in vitro. The effect of calcium cyanamide on vine decline caused by Macrophomina phaseolina on muskmelon was also studied in the greenhouse. The following results were obtained from the studies: - The colonial growth of 13 fungi were effected by calcium cyanamide at different levels. Calcium cyanamide was the most effective on Sclerotium roffsii ; M. phaseolina, Rhizoctonia solanı and Sclerotinia sclerotiorum, followed this fungus, respectively. The colonial growth of other fungi was found insignificant. Calcium cyanamide did not inhibit colonial growth of Colletotric- hum coccodes at all. - Calcium cyanamide inhibited sclerotial germination of all tree fungi significantly. The most inhibition was found in Sclerotinia minor, Sclerotium rolfsii and Sclerotinia sclerotiorum followed this fungus. - Calcium cyanamide did not show a distinct efficacy on the sporulation of Fusarium oxysporum f.sp. melonis, F.o.f.sp.niveum, F.o.f.sp. cucumerinum and F. o. f.sp. lycopersici. - The results obtained with M. phaseolina in vitro were not confirmed in greenhouse tests.