Okul öncesi çocuklarının renk ve doku bilgilerini edinmelerine montessori eğitim yönteminin etkililiği
The effectiveness of the montessori education method to acquire color and texture knowledge of pre-school children
- Tez No: 506497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Montessori Yöntemi, Renk Bilgisi, Doku Bilgisi, Montessori Method, Color Knowledge, Texture Knowledge
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmada, Montessori Yöntemi'nin okul öncesi çocuklarının renk ve doku bilgilerini edinmelerine etkililiği incelenmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni çocukların renk ve doku bilgileri, bağımsız değişkeni ise Montessori Yöntemi'dir. Araştırma nicel ve nitel, aynı zamanda deneysel olarak planlanmıştır. Çalışma grubuna deney ve kontrol grubu olarak toplam 40 çocuk dâhil edilmiştir. Deney grubunu, 2016-2017 öğretim yılında Konya Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İhsan Doğramacı Uygulama Anaokulunda Montessori yöntemi ile eğitim alan ve yansız atama ile seçilen 4-5 yaş grubu 20 çocuk; kontrol grubunu Meram Özel Gündoğdu Koleji Anaokulu'nda MEB Okul Öncesi Eğitim Programı ile eğitim alan 4-5 yaş grubu 20 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan ve uzman onayı alınan“ Renk ve Doku Bilgilerini Değerlendirme Testi”kullanılmıştır. Testler ön test, son test ve izleme testi olarak uygulanmıştır Verilerin analizinde; Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. Bulgular: ● Deney ve kontrol grubu renk bilgisi ön test sıra ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). ● Deney ve kontrol grubu doku bilgisi ön test sıra ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). ● Deney grubunun renk bilgisi son test sıra ortalamaları ön test sıra ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir [Z=3.55; p< 0.05]. ● Deney grubunun doku bilgisi son test sıra ortalamaları ön test sıra ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir (Z=3.83,p0.05). ● Deney grubu doku bilgisi son test ve izleme testi sıra ortalamaları arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır (Z=0.24, p>0.05). Ulaşılan genel sonuç, Montessori Yöntemi'nin okul öncesi çocuklarının renk ve doku bilgilerini edinmelerine olumlu katkı sağladığı ve MEB Okul Öncesi Eğitim Programına göre daha etkili olduğudur.
Özet (Çeviri)
In this research, the effectiveness of Montessori Method in acquiring color and texture knowledge of pre-school children has been examined. The dependent variable of this study is the color and texture knowledge of the children, the independent variable is Montessori Method. The study is planned both quantitative and qualitative, and experimental as well. 40 students are included in study group as experiment and control group.The experiment group consisted of 20 children aged between 4-5 years, who were trained in Montessori Method in Konya Selçuk University Health Sciences Faculty İhsan Doğramacı Practice Kindergarden in 2016-2017 academic year and selected by neutral assignment. The control group consisted of 20 children aged 4-5 years who were educated in Meram Gündoğdu Private Kindergarden School by the Ministery of Education's pre-school education program. In the study, the“Color and Texture Knowledge Assessment Test”was used, which was prepared by the researcher of this paper and approved by an expert. These tests are applied as pre-test, post-test and tracking test. In the analysis of the data, Mann Whitney U Test and Wilcoxon Marked Ranks Test were applied. Results; ● There is no significant difference between the color knowledge pre-test rank averages of the experiment and control groups (p>0.05). ● There is no significant difference between the experiment and control group's texture knowledge pre-test rank averages. (p>0.05). ● The color knowledge of the experiment group's post-test rank averages are notably higher than the pre-test rank averages [Z=3.55; p< 0.05]. ● The texture knowledge of the experiment group's post-test rank averages are notably higher than the pre-test rank averages. (Z=3.83,p0.05). ● There is no reasonable difference between the experiment group's texture information post test and the tracking test rank averages (Z=0.24, p>0.05). The general conclusion is that the Montessori Method contributes positively to the acquisition of color and texture knowledge of preschool children and it is more effective than the Pre-School Education Program of the Ministry of Education.