Tip 2 diyabetes mellitus hastalarında HbA1c düzeyleri ile serum magnezyum düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of HbA1c levels and serum magnesium levels in patients with Type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 506507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM ERDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, Magnezyum, Hipomagnezemi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tip 2 Diyabetes Mellitus Hastalarında HbA1c Düzeyleri ile Serum Magnezyum Düzeylerinin Karşılaştırılması Amaç: Magnezyum(Mg) düşüklüğü ile tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) arasındaki ilişki birçok çalışmaya konu olmuştur. Çalışmamızda, T2DM ile hipomagnezemi arasındaki ilişkiyi incelemek üzere, T2DM açısından kontrollü olan ve kontrolsüz seyreden hastalar ile sağlıklı kontrol grubunda, HbA1c ve diğer metabolik göstergeler ile plazma Mg düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Mart 2017-Eylül 2017 tarihlerinde Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi(K.Ü.T.F.) İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran bilinen T2DM hastası olan 152 birey ve kontrol grubu olarak da bilinen hastalık öyküsü olmayan 68 birey alındı. Dışlama kriteri olan hastalar çalışmaya alınmadı. Grup ortalamalarının kıyaslanmasında sayısal değişkenler için Bağımsız Gruplar t-testi kullanıldı. Kategorik değişkenler için ki kare testi kullanılırken, hasta grubu HbA1c düzeyine göre 0,05). Bu gruplar arasındaki HbA1c, Mg, HOMA-IR ve Açlık Glukozu düzeyleri kıyasladığında ise fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Sonuç: T2DM hastalarında serum Mg seviyesi sağlıklı kontrol deneklerine göre daha düşüktür ve kan şekeri regülasyonu sağlanamamış T2DM hastalarında daha düşük Mg seviyeleri saptanmıştır. Bu bulgular, T2DM ile Mg eksikliği arasındaki kısır döngüyü kırabilmek için diyabetik hastalarda magnezyum düzeyi izlemenin ve tedavi stratejileri üzerine çalışmanın önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of HbA1c Levels and Serum Magnesium Levels in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus AIM: The relationship between low magnesium levels and type 2 diabetes mellitus (T2DM) has been the subject of many studies. In our study, we aimed to determine the relationship between HbA1c and other metabolic markers and plasma Mg levels in T2DM-controlled and uncontrolled patients and healthy control group to investigate the relationship between T2DM and hypomagnesemia. MATERIAL and METHOD: 152 subjects with known T2DM and 68 individuals with no known disease history who were applicants to the Internal Medicine Polyclinic of the Kafkas University Medical Faculty Hospital from March 2017 to September 2017 were included in the study. Patients with exclusion criteria were excluded. Independent Groups t-test was used for numerical variables in group mean comparisons. While the Chi square test was used for the categorical variables, the patient group was classified as having 0.05). The difference was statistically significant when comparing HbA1c, Mg, HOMA-IR and fasting glucose levels among these groups. CONCLUSION: Serum Mg levels in T2DM patients were lower than in healthy control subjects and lower Mg levels were found in T2DM patients in whom blood glucose regulation was not achieved. These findings demonstrate the importance of monitoring magnesium levels and treatment strategies in diabetic patients in order to overcome the vicious cycle between T2DM and Mg deficiency. KEYWORDS: Type 2 diabetes, Magnesium, Hypomagnesemia