Farklı sinterleme ısılarının ve sürelerinin zirkonyum oksit seramiklerin mekanik dayanımına ve üst yapı seramikleri ile bağlantısına etkilerinin in vitro olarak araştırılması
Effects of different sintering times and temperatures on strength and adhesion of zirconia ceramic
- Tez No: 506510
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: zirconia, ceramics, temperature, time, shear strength
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bal Eray, Farklı sinterleme ısılarının ve sürelerinin zirkonyum oksit seramiklerin mekanik dayanımına ve üst yapı seramikleri ile bağlantısına etkilerinin in vitro olarak araştırılması, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetik Diş Tedavisi ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2018 Farklı sinterleme ısılarının ve sürelerinin zirkonya seramiklerin mekanik dayanımına ve üst yapı seramikleri ile bağlantısına etkilerini incelemeyi amaçladığımız çalışmamızda Vita In-Ceram YZ (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Almanya) zirkonyum oksit alt yapılar kullanıldı. Üst yapı olarakta Vita VM9 Base Dentine (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Almanya) kullanıldı. 1350-1450-1530°C derecelerde 1 ve 2 saat sinterleme süresinin uygulandığı 6 farklı grup oluşturuldu. Materyalin dayanımının ölçülmesi için biaksiyel bükme testi uygulanırken, bağlantının incelenmesi için makaslama ve mikrogerilim testleri uygulandı. Deney sonuçlarının istatistiksel analizleri One-way ANOVA, Student t testi ve korelayon testleri kullanılarak yapıldı. Deneyler sonucunda her gruptan seçilen 1'er örnek üzerinde SEM incelemeri yapıldı. Bu incelemeler sonucunda zirkonya materyalinin 1450-1530°C derecelerde 1 ve 2 saat sürelerde sinterlenmesinin materyalin dayanım değerleri üzerinede istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Bal Eray. Effects of different sintering times and temperatures on strength and adhesion of zirconia ceramic. University of İstanbul, Institute of Health Science, Department of Prosthodontics. PhD Thesis. İstanbul. 2018 The aim of this study was to investigate the effects of different sintering times and temperatures on strength and adhesion of zirconia ceramic by mechanical tests and SEM evaluation. Vita In-Ceram YZ (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germany) blocks and Vita VM9 Base Dentine (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germany) was used for the preparation of the specimens. Sintering procedure was performed at 1350-1450-1530°C degrees for 1 and 2 hour for six groups. 60 specimens for the biaxial bending test, 42 specimens for the shear-bonding test and 42 specimens for the microtensile test were used. 6 test groups were determined for each test. Test results were analyzed using One-way ANOVA, Student t test and correlation test. SEM and XRD evaluation were conducted for one specimen from each test group. In the analysis of biaxiel test results no statistical difference at 1450-1530°C degrees at 1 and 2 hour was observed. However 1350°C degree groups showed statisticaly lower strength values then the other groups for both sintering times. According to the results from the microtensile and shear-bond tests, no statistical difference of adhesion was found between the analized 6 groups (p>0,05). SEM evaluation of biaxial bending test speciments showed larger grain size in higher temparatures. No phase transformation was seen on XRD evaluation of all groups. Microtensile and shear-bond test specimens showed cohesive and combined fractures on ceramic superstructures.