Ergenlerin sosyal duygusal öğrenme becerilerinin, sosyal ilişki unsurları ve umut düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of adolescent's social education learning skills with provision of social relationship and level of hope
- Tez No: 506656
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FUAT YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri, Sosyal İlişki Unsurları, Çocuklarda Umut Düzeyi, Social Emotional Learning Skills, Social Relations Elements, Hope Level in Children
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, ergenlerin sosyal duygusal öğrenme becerilerinin, sosyal ilişki unsurları ve umut düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma; Giriş, Kuramsal Çerçeve, İlgili Yayın ve Araştırmalar, Yöntem, Bulgular, Tartışma Yorum, Sonuç ve Öneriler bölümlerinden oluşmaktadır. Bu araştırma, 2015–2016 eğitim öğretim yılında Konya il merkezinde öğrenim gören 257 kız, 302 erkek öğrenci 559 ortaokul öğrencisi ile yapılmıştır. Araştırmada ergenlerin sosyal duygusal öğrenme becerilerini ölçmek için Kabakçı (2006) tarafından geliştirilen Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği (SDÖBÖ), sosyal ilişki unsurlarını ölçmek için Turner, Frankel ve Levin'in (1983) geliştirip Duyan, Gelbal ve Var'ın (2013) Türkçe'ye uyarladığı Sosyal İlişki Unsurları Ölçeği (SİUÖ), umut düzeylerini ölçmek için Snyder ve arkadaşlarının (1997) geliştirip Atik ve Kemer'in (2009) Türkçe'ye uyarladığı Çocuklarda Umut Ölçeğ¬i (ÇUÖ) ve demografik özellikler için araştırmacının hazırladığı kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Ergenlerin SDÖB'nin cinsiyet, sınıf düzeyi ve anne baba eğitim düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı SPSS 22.0 paket programı ile ikili karşılaştırmalarda t testi, çoklu karşılaştırmalarda ise ANOVA ile test edilmiştir. Ayrıca ergenlerin SDÖB ile sosyal ilişki unsurları (SİU) ve umut düzeyleri arasındaki ilişki pearson momentler çarpımı korelasyon ile SİU aile ve arkadaş desteği ile umut düzeyinin SDÖB'ni yordayıp yordamadığı regresyon analizi ile incelenmiştir. Ergenlerin SDÖB alt boyutlarından“iletişim becerilerinin”cinsiyete göre kızlar lehine farklılaştığı bulunmuştur. SDÖB'nin diğer alt boyutları olan“problem çözme becerilerinin”,“stresle baş etme becerilerinin”ve“kendilik değerini artıran becerilerinin ise cinsiyete göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Ergenlerin SDÖB stresle baş etme becerileri alt boyutu 6. sınıf ile 7. sınıf arasında 6. sınıf lehine farklılaşırken, ”kendilik değerini artıran becerileri" ise 6. sınıf ile 8. sınıf ve 7. sınıf ile 8. sınıf arasında 6 ve 7. Sınıflar lehine farklılaştığı bulunmuştur. Ergenlerin SDÖB'nin anne baba eğitim düzeyine göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Ergenlerin SDÖB alt boyutları ile SİU aile ve arkadaş desteği alt boyutları arasında orta ve düşük pozitif düzeyde, umut düzeyleri arasında ise orta düzeyde pozitif anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ergenlerin SİU aile desteğinin SDÖB problem çözme ve kendilik değerini artıran beceriler alt boyutlarını, SİU arkadaş desteği alt boyutuyla umut düzeylerinin ise SDÖB'nin bütün alt boyutlarını yordadığı ve açıklayıcı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the correlation of the social emotional learning skills of adolescents with provision for social relations and level of hope. Study consists of following parts; Introduction, Theoretical Framework, Related Publications and Researches, Method, Findings, Discussion Comment, Conclusion and Suggestions. The present was conducted in Konya City center in the Academic Year 2015-2016 with 559 secondary school students consisting of 257 girls and 302 boys. In the study, it was used the Social Emotional Learning Skills Scale (SELSS) developed by Kabakçı (2006) to measure Social Emotional Learning Skills of adolescents; the Provision for Social Relations (PSR) Scale developed by Turner, Frankel and Levin (1983) and adapted to the Turkish by Duyan, Gelbal and Var (2013) to measure provision for social relations; the Children's Hope Scale developed by Snyder et al, (1997) and adapted to Turkish by Atik and Kemer (2009) to measure the Level of Hope of children and personal information form prepared by the researcher for demographic data. It was tested in SPSS 22.0 whether or not SELS of adolescents differed according to the gender, class level and education level of parents in paired comparisons with t test and in multiple comparisons with ANOVA test. It was also examined the correlation between SELS of adolescents and provision for social relations (PSR) and level of hope with Pearson product-moment correlation coefficient, and whether or not provision for social relations (PSR) and level of hope and support from friend predicted SELS by regression analysis It was found that“communication skills”, one of the sub-dimensions of SELS, differed in favour of girls, according to gender. It was determined that“problem solving skills”,“skills for coping with stress”and“skills increasing the self-worth”which are sub-dimensions of the SELS did not differ according to gender. While“coping with stress”sub-dimension of SELS between Grade 6 and Grade 7 was differed in favour of Grade 6,“skills increasing the self-worth”between Grade 6 and Grade 8 and, Grade 7 and Grade 8 was found to be differed in favour of Grade 6 and Grade 7. It was found that SELS of adolescents did not differ according to the education level of parents. It was found moderate and low positive correlations between SELS sub-dimensions of adolescents and PSR support from family and friend sub-dimensions and moderate positive significant correlations between the levels of hope. It was found that adolescents' PSR support from family predicted the problem solving and self-worth sub-dimensions, and the PSR support friend sub-dimension and level of hope predicted SELS sub-dimensions and that it has been descriptive.