Maden ocaklarındaki radyonüklid konstraksiyonların birikimi etkileyen parametrelere bağlı olarak ölçülmesi maruz kalınan dozların analitik bir yöntem geliştirerek hesaplanması
- Tez No: 50667
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR YENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radon, Doz, Akciğer, Radon, Dose, Lung
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV ÖZET MADEN OCAKLARINDAKİ RADYONÜKLİD KONSANTRASYONLARININ BİRİKİMİ ETKİLEYEN PARAMETRELERE BA?LI OLARAK ÖLÇÜLMESİ, MARUZ KALINAN DOZLARIN ANALİTİK BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLEREK HESAPLANMASI KÜÇÜKTAŞ, Eşref Doktora, Nükleer Bilimler (Fizik) Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Güngör YENER Ekim 1996 insanların sürekli olarak doğal radyasyona maruz kalmalarına neden olan doğal radyonüklidlerin en önemlilerinden birisi asal bir gaz olan radondur. Yapılan çalışmalar, radonun ve onun kısa yan ömürlü ürünlerinin solunum ortamlarında yer almasının insan sağlığı için bir risk oluşturduğunu, yüksek konsantrasyonlarda radon ve ürünlerine maruz kalmanın akciğer kanserine neden olduğu ve relatif riskin (RR) radon ve ürünlerine maruz kalma birimi olan Working Level Month(WLM ) ile yaklaşık lineer arttığını göstermiştir. Bu bulgular ışığında, ICRP tarafından kapalı çalışma ortamlarında radon ve ürünlerine maruz kalmanın kontrol edilmesi önerilerek limitler getirilmiş ve yeraltı madeni çalışanlarının maruz kaldığı radyasyon mesleki ışınlanma olarak kabul edilmiştir. Radon ve ürünlerinin sağlık üzerine etkilerini veren genel epidemiolojik veriler bulunmamakla birlikte bu konudaki bulgular özellikle uranyum madeni işçileri üzerinde yapılan epidemiolojik çalışmalardan elde edilmiştir. r" * Bu çalışmada/ radon ve ürünleri solunumu nedeniyle maruz kalınan akciğer dozlarının hesaplanması amacıyla teorik doz hesaplama yöntemlerine dayalı bir bilgisayar programı geliştirildi Ve Ege Bölgesinde belirlenen 12 adet yeraltı maden ocağında bir yıllık süreyle radon ölçümleri yapıldı. Ocaklardan alınan ölçüm sonuçları geliştirilen programa uygulanarak ocak çalışanlarının radon ve ürünleri solunumu nedeniyle aldıkları yıllık dozlar belirlendi^ fâr>
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT KÜÇÜKTAŞ, Eşref PhD in Nuclear Science (Physics) Supervision Prof.Dr.GüngörYENER October, 1996 Radon is a noble gas and since it occurs in nature, man has always been exposed mainly through inhalation of its decay products. Studies show that the most important component of radiation exposure to the public is the inhalation of radon and its decay products indoors. More recently ICRP published additional guidance on control of exposure radon at home and workplace (ICRP, 1993). The commision intention was to clarify that the exposure to radon at work should be treated as occupational exposure. Studies of miners show that high level of cumulative exposure to radon products can cause lung cancer and that the increase in the Relative Risk (RR) is approximately linear in exposure as estimated by cumulative Working Level Months(WLM). There are no epidemiological data available about the effects of radon and its decay products on the public. However the detrimental effect of radon and its decay products in indoor air can be estimated by extrapolation from information obtained the exposure in uranium miners. In this study, we have developed a computer program that estimates lung doses and equivalent doses due to inhalation of radon and its decay products. We have performed measurements of radon concentrations with the periods of three months in one year in 12 underground mines that are located in Aegean Region. Then, using this computer programme we have estimateted radiation exposure doses of miners that are due to the inhalation of radon and its decay products.