Miyofasiyal ağrı sendromunda kuru iğneleme ve soğuk sprey germe tedavilerinin etkinliklerinin ultrasonografi ve yüzeyel elektromiyografiyle karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of DRY needling and cold spray-stretching treatments with ultrasonography and surface electromyography in myofascial pain syndrome
- Tez No: 572712
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU GELER KÜLCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: algometre, histogram, kuru iğneleme, soğuk sprey germe, tetik nokta, algometer, cold spray-streching, dry needling, histogram, trigger point
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) tanılı, üst trapez kasında aktif tetik nokta (ATN) bulunan hastaların tedavisinde, kuru iğneleme ve soğuk sprey germe tedavilerinin etkinliklerini yüzeyel elektormiyografi (yEMG) ve B mod ultrasonografi (US) ile objektif bir değerlendirme ile karşılaştırmak ve aynı zamanda MAS nedeniyle gelişen ağrı, eklem hareket kısıtlılığı, fonksiyonellik üzerine bu iki tedavinin etkinliklerini değerlendirip karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Prospektif randomize tek kör olarak tasarlanan çalışmamıza 18-65 yaş arası MAS tanılı üst trapez kasında ATN bulunan 60 hasta dahil edildi. Hastalar kuru iğneleme (Kİ) tedavi grubu ve soğuk sprey-germe (SSG) tedavi grubu olarak 2 gruba randomize edildi. Her iki tedavi grubu haftada 1, toplamda 3 seans tedavi aldı. Değerlendirme parametreleri olarak, ağrı için vizüel analog skalası (VAS) ve algometre ile ağrı eşiği ölçümü kullanıldı, fonksiyonellik boyun lateral fleksiyon açıları ve boyun özürlülük indeksi (BÖİ) ile değerlendirildi. Uygulanan tedavilerin ATN üzerine olan etkisi yEMG ve B mod US histogramı ile değerlendirildi. Trapez kasının B mod US görüntülemesi, BÖİ, boyun lateral fleksiyon açıları ve VAS tedavinin başlangıcında ve 3 seans tedavi tamamlandıktan sonra; ağrı eşiği ölçümü ve yEMG değerlendirmeleri 1. ve 3. seans tedavilerinden önce ve sonra yapıldı. Bulgular: Gruplar arasında hastaların demografik ve hastalık süresi, tetik nokta sayısı verilerinde istatistiksel olarak fark yoktu. SSG grubunda 2 kişi son seansa gelmediğinden çalışma dışı bırakıldı. Her iki tedavi yönteminin de ağrı düzeyinde, fonksiyonellikte, yEMG ve B mod US histogramı değerlerinde anlamlı iyileşme sağladığı saptandı. Her iki tedavi yöntemi etkin olmakla beraber SSG tedavisinin, ağrı eşiği ve BÖİ'de Kİ tedavisinden daha fazla düzelme sağladığı bulundu. Sonuç: MAS tedavisinde her iki tedavi de etkindir. Ek olarak, SSG tedavisi ağrı eşiği ve BÖİ'de Kİ tedavisinden daha fazla düzelme sağladı.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the efficacy of dry needling and cold spray stretching treatments using surface electromyography (sEMG) and ultrasound (US) in the treatment of patients with myofascial pain syndrome (MPS), with active trigger point (ATP) in the upper trapezoidal muscle. Material and methods: A prospective randomized single-blind study included 60 patients aged 18-65 years who have MPS with ATP in the upper trapezoidal muscle. Patients were randomized into two groups as dry needling (DN) and cold spray-stretching (CSS) treatment group. Both treatment groups received 1 treatment per week and totally 3 sessions. As the evaluation parameters, visual analog scale (VAS), pressure pain threshold with algometer, neck lateral flexion angles and neck disability index (NDI) were used. The effects of the treatments on ATP were evaluated by sEMG and US histogram. US imaging of the trapezium muscle, NDI, neck lateral flexion angles and VAS were evaluated at the beginning of the treatment and after 3 sessions of treatment. Pain threshold measurement and sEMG were performed before and after the 1st and 3rd sessions. Result: There was no significant difference between the two groups in demographic and disease duration. Two people in the CSS group did not attend the last session and were excluded from the study. Significant improvement in pain level, functionality, sEMG and US histogram were achieved in both of treatment modalities. Although both of treatment methods were effective, CSS treatment improved the pain threshold and NDI more than DN treatment. Conclusion: DN and CSS were effective in the treatment of MAS. In addition CSS treatment improved the pain threshold and NDI more than DN treatment.