Keten tohumu yağının kırık iyileşmesi üzerine etkilerinin sıçanlarda deneysel olarak değerlendirilmesi
Evalutaion of flax-seed oil effects on fracture healing in rats experimentally
  1. Tez No: 506751
  2. Yazar: SİNAN GÖRMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SABRİ BALIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: flax-seed oil, fracture healing, fracture, rat
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç : Kırık iyileşme sürecine etki eden faktörleri belirlemeye yöneik çalışmalar halen araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Biz de çalışmamızda keten tohumu yağının kırık iyileşmesi sürecine etkilerini belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Hayvan Deneyleri Uygulama ve Araştırma Merkezinde Nisan ile Haziran 2018 tarihleri arasında çalışma gerçekleştirildi. Çalışmada 64 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. 4 ayrı grup oluşturuldu. Sağlıklı kontrol Grup 1, femoral kırık+kontrol Grup 2, femoral kırık+keten tohumu yağı Grup 3, sağlıklı + keten tohumu yağı Grup 4 olarak isimlendirildi. Deneysel kırık oluşturulan grup 2 ve 3 kendi aralarında üç alt gruba ayrıldı. 2., 4., ve 6. haftalarda sakrifiye edilerek değerlendirme aşamalarına geçildi. Değerlendirme aşamasında bu gruplar arasında biyokimyasal, histolojik ve radyolojik olarak farkın olup olmadığı mukayese edildi. Bulgular : Kırık iyileşmesinin erken ve geç dönemlerinde MDA ve GSH düzeyi çalışma ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. 2. hafta keten tohumu yağı verilen grupta tüm sıçanlarda radyolojik olarak kallus ve köprüleşme mevcut idi. 4. hafta keten tohumu yağı verilen grupta 6 sıçanda, radyolojik olarak tam kaynama görüldü. Histolojik değerlendirmede, kırık oluşturulan 2. hafta kontrol grubuna ait kesitlerde yaygın ödematoz alanlar, yoğun infitrasyon ve nekrotik osteositler, yer yer osteoblastik aktivite gözlemlenmekle beraber kıkırdak dokusu gözlenmedi. Kırık oluşturulan ve keten tohumu yağı verilen 2. hafta tedavi grubuna ait femur kesitlerinde, az seviyede osteokalsin aktivitesi gözlemledik. Osteokalsin pozitivite skoru: 3.00±0.54 olarak saptandı. Sonuç : Biyokimyasal analizler, kırık iyileşmesinde keten tohumu yağı antioksidan etki göstermektedir. Ayrıca histolojik olarak kırık iyileşme sürecinin tüm aşamalarına, radyolojik olarak ise erken dönrminde olumlu etki gösterdiği belirlendi. 2018, 72 sayfa Anahtar Kelimeler : Keten tohumu yağı, kırık iyileşmesi, kırık, sıçan
Özet (Çeviri)
Aim: Studies aimed at detection of factors that affect fracture healing process still be interested by researchers. We aimed to detect effects of flax-seed oil on fracture healing at our study. Material and Method: A study was performed at Recep Tayyip Erdogan Animal Experiments Practice and Research center ain between dates of april-june 2018. At study, 64 spraque-dawley rats were used. 4 seperated groups were created. Group 1 was named of healty control, group 2 was named of femoral fracture+control, group 3 was named of femoral fracture+flax-seed oil, group 4 was named of healty+flax-seed oil. Group 2 and 3 that were created fracture experimentally were separated into 3 subgroups. They were sacrified and skipped to evaluation phases at 2., 4., and 6. weeks. In evaluation phase, in between these groups were compared that whether or difference biochemically, histologically and radiologically. Findings: In early and late of periods of fracture healing MDA and GSH levels were found out significant difference in between working and control statistically. At 2. week, in group that flax-seed oil was given in all rats callus and bridging were present. At 4. week, group that flax-seed oil was given in 6 rats complete union was seen radiologically. İnhistologic evaluation, at sections belong to 2. week control group that were created a fracture, extensive oedematous areas, intensive infiltration and necrotic osteocytes, osteoblastic activity from place to place were observed but not cartilage tissue. We observed low levels of osteocalcin activity in femur sections belong to 2. week treatment group that created a fracture and given flax-seed oil. Determined that osteocalcin positive score as of 3.00+-0.54.Conclusion: Biochemical analyses showed that flax-seed oil has antioxidant effect on fracture healing. Also, flax-seed oil was determined that it showed positive effects on all phases of fracture healing process histologically and in early period of fracture healing process. 2018, 72 pages