Patateste hızlı çoğaltım metodları
  1. Tez No: 50822
  2. Yazar: NALAN ÇİNGAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN BİRKAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: potato, meristem culture, rapid multiplication, harvests
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 18
Özet
ÖZET PATATESTE HIZLI ÇO?ALTIM METODLARI ÇİNGAL, Nalan Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bolümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Metin Birkan Yıldırım Nisan, 1996, 21 sayfa Bu çalışmada in vitro koşullarda patates genotipîerinden meristem kültürü yoluyla fidecikler elde ederek, tek-boğum çelikleri yöntemiyle hızlı çoğaltan yapılmış ve meristem kesitlerinin düşük olan çoğaltım hızı birkaç kez arttırılmak istenmiştir. Daha sonra elde edilen fidecikler fide yastıklarına dikilerek tek ve ikili hasat şeklinde yumru sayısı arttırılmıştır. Ek olarak, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde boğum ara kesitlerinden yetiştirilen fidecikler sera koşullarında saksılarda yetiştirilmiştir. Laboratuvar koşullarında tek-boğum çelikleri başarılı olmuştur. Fideciklerin fide yastıklarında çoğaltımmda zamanlamanın çok önemli olduğu saptanmıştır. Yumru sayısını arttırmak için yapılan ikili hasat yönteminin, tek hasat yönteminden üstün olmadığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelime; patateste meristem kültürü, hızlı çoğaltım, ikili hasat.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT RAPID MULTIPLICATION METHODS IN POTATO ÇİNGAL, Nalan MSc in Agricultural Eng. Supervisor: Prof. Dr. Metin Birkan Yıldırım April 1996, 21 pages In this study, the plantlets from the potato genotypes were obtained by the meristem culture under the laboratory conditions. The rapid multiplication tecnic was applied to the meristem plantlets as single-node cuttings and the multiplication rate was studied. The plantlets obtained were transplanted into the seed beds and the tubers were harvested by applying one harvests in two month and two harvests in one month- intervals. In addition, the plantlets obtained by the single-node cuttings were grown in the pots under the greenhouse conditions in the Aegean Agricultural Research Institute.The following results were obtained. The single-node cuttings were found to be succesful in the laboratory. Timing of the transplanting the meristem plantlets was found very important in the seed bed multiplication. There was no significant difference between two harvests procedures in terms of tuber number.